Руската мечка захапа Лена и Петков

Ултиматум от Москва, премиерът в оставка се крие, Бориславова изгонила дипломатите

Руската мечка захапа Лена и Петков | StandartNews.com

Руската мечка захапа Кирил Петков и Лена Бориславова. За броени часове премиерът в оставка Кирил Петков сви крилете, обяви, че винаги е бил за диалог с Москва и помоли Кремъл да не разваля дипломатическите отношения с България.

Скандалът се разгоря в четвъртък, когато посланик Елеонора Митрофанова депозира остра нова във Външно министерство. С нея тя заявява, че Русия е готова да закрие посолството си в София, ако кабинетът не отмени решението си за изгонване на 70 руски дипломати. 

Петков светкавично го удари на молба. "Отношенията между България и Руската федерация са дългогодишни, многопластови и от голямо значение за съдбата на страната ни в исторически план. Ние уважаваме руския народ и ценим нашите културни, исторически, социални и търговско-икономически връзки. Заради това, въпреки че българското присъствие в нашето посолство в Русия наброява едва 12 души, Руското посолство в България ще има възможността да запази 43-ма свои служители, съгласно решението, взето от българското правителство вчера", заяви премиерът.

И помоли посланичката да си оттегли нотата. Преди това Митрофанова обяви, че сред изгонените са шофьорът и готвачът й.

Последва втори много остър отговор на Русия."В предадената на 30 юни в МВнР на България нота не се споменава за паритета на сътрудници на дипломатическите представителства на Руската Федерация и Република България. От руската страна беше заявено за неприемливостта на обявяването на 70 дипломати и членове на техническия състав на нашите задгранични учреждения за „persona non gratae“. Разглеждаме това като опит да се постави клеймо върху сътрудници на нашите дипломатически и консулски мисии", обяви Митрофанова.

И заяви: "Смятаме това деяние за безпрецедентен, клеветнически и провокативен акт, който накърнява основата на руско-българските отношения. От руската страна също така беше заявено, че ние категорично отричаме тези обвинения. Каквото се отнася до числеността на работници на дипломатическите и консулските представителства на Русия в България, то тази тема изобщо не беше повдигната и изисква отделно обсъждане.

Очакваме, че на 1 юли МВнР на България ще отзове двете ноти, съдържащи списъци с имена на сътрудници на руските задгранични учреждения в България.В противен случай пред руското ръководство безотлагателно ще бъде повдигнат въпрос за закриване на Посолството на Русия в София (което автоматично води до затварянето и на Посолството на България в Москва), а отговорността за изключително тежки последствия за двустранните отношения ще бъде изцяло върху българската страна.".

Парламентът на секундата завря. Извънреден председателски съвет бе свикан по искане на "Възраждане". Лидерът Костадин Костадинов настоя примерът в оставка Кирил Петков и министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска спешно да се явят в пленарната зала, за да дадат разяснения по казуса. От "Възраждане" настояваха президентът Румен Радев да свика спешно заседание на КСНС. 

Петков обаче се скри от депутатите. От министерски съвет обявиха, че премиерът в оставка разбрал, че председателският съвет е за горивата, затова нямало какво да прави в парламента.

При депутатите обаче отиде Теодора Генчовска, която хвърли истинска бомба, разкривайки кой всъщност е изгонил руските дипломати от България. Генчовска съобщи, че тя не е подписвала нотата за изгонването на 70 руски дипломати.На въпрос чие е това решение, тя каза: „Обърнете се към премиера. Ние имаме указания от началника на неговия кабинет, те са депозирани с гриф "Поверително".

От думите й стана ясно, че зад решението е говорителят на правителството Лена Бориславова.Още в сряда стана ясно, че ДАНС не са давали доклад за руски шпиони в България. Председателят на агенцията Пламен Тончев е обявил на закрито заседание пред депутатите, че е получил устни указания да изгони 70 руски дипломати. 

България досега на два пъти е късала дипломатически отношения. Веднъж със САЩ през 1941 година, когато обявяваме война на Америка. Отношенията са възобновени през 1947 година. Късали сме отношения и със СССР - на 5 септември 1944 година, четири дни преди деветосептемврийския преврат.   

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай