Румяна Бъчварова: Централизирано управление и еднолично управление са различни неща

Кадър: бТВ

Румяна Бъчварова: Централизирано управление и еднолично управление са различни неща | StandartNews.com

Позицията на премиера Бойко Борисов е, че подадените след трагедията в Своге министерски оставки не се нуждаят от ново обсъждане, но коалиционните партньори мислят различно и затова съдбата на Николай Нанков, Ивайло Московски и Валентин Радев ще бъде решена на лидерски съвет. Това обясни в интервю за бТВ началникът на кабинета на министър-председателя Румяна Бъчварова. Тя не потвърди появилата се информация, че Нанков все пак ще запази поста си.

Вицепремиерът Валери Симеонов обвини Борисов, че кадрува еднолично във властта. Според Бъчварова това не отговаря на истината. „Много е важно с оглед на това, което искаш да постигнеш, да имаш силен механизъм, за да го наложиш и отстоиш. Централизиране на управлението и персонализиране на управлението са различни неща", подчерта тя. И даде пример за това, че властта на Борисов даже в рамките на ГЕРБ не е абсолютна – парламентарната група на партията се е обявила против оставките на министрите.

Симеонов заяви преди дни, че България, а не рейтингът трябва да е над всичко. „Стана лесно да обвиняваш за всичко търсенето на рейтинг, не виждам кой е този механизъм, който ще повиши рейтинга след такова решение", коментира Румяна Бъчварова.

Според нея правителството работи добре въпреки различните коментари – включително и с участието на лидера на НФСБ и на туристическия министър Николина Ангелкова. Ще вземе ли Валери Симеонов нейното ведомство? „Трябва да прецени той самият, като вицепремиер няма собствена администрация. Когато има ресорно министерство е по-лесно да изпълнява функцията си за координация", отговори Бъчварова.

Ще се стигне ли до предсрочни избори? „Сегашното правителство е законно избрано, има мнозинство и демократичният цикъл е 4 години. Желанието да свалиш правителство в този период е подривна дейност, защото във всичките тези и критики се екстраполира личното желание на някого да дойде на власт", коментира Бъчварова.

Тя не пожела да отговори дали ще бъде изпратена като посланик в Израел, но беше категорична, че няма да оглави отново МВР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай