Румен Петков очаква тежки преговори за новото правителство

Румен Петков очаква тежки преговори за новото правителство | StandartNews.com

София. "От БСП смятат, че ГЕРБ няма да успее да състави коалиция с която е да е от другите три партии в новия парламент", заяви Румен Петков член на НС на БСП и депутат в миналото народно събрание от "Коалиция за България" пред БНР.

"Аз не мисля, че може да се намери народен представител от БСП, който би се ангажирал, под каквато и да е форма, с отсъствие от пленарна зала, да не говорим с гласуване, да подкрепи ГЕРБ. Това е абсурд. Не считам, че ДПС и "Атака" биха го направили", каза още Петков.

Петков очаква да бъде съставено програмно правителство с премиер Пламен Орешарски, в което да влязат експерти, които могат да бъдат и политически обвързани.

"Това е въпрос на сериозни преговори, които със сигурност трябва да имат и голяма степен публичен характер в политическите партии, чрез които и да бъде огласена програмата и конкретните ангажименти, в това число времево разположени, тук ще трябва много воля, много хладнокръвие, много сериозна подготвеност за един тежък диалог", заяви той.

"Три са несъмнените неща от тези избори. Първата констатация е, че ГЕРБ са първата политическа сила, а ние загубихме изборите. Втората констатация е, че ГЕРБ са отстранени от власт, и третата е, че пред БСП стои огромното предизвикателство за формиране на силен програмен кабинет, който има 3 категорични задачи", каза Петков и посочи рестартирането на проекта АЕЦ "Белене", сериозна ревизия на предходните 2 кабинета - служебното провителство и провителството на ГЕРБ, и създаването у обществото на чувство за стабилност.

"Няма откъде да знам дали БСП води разговори за ново правителство с другите две политически сили. Ресурси за съставяне на стабилно правителство има, ако то е на програмна основа и ясни ангажименти. Мисля, че е очевидно, че коалиционно правителство не може да се сформира, защото има очевидни несъвместимости. Има много политици, които са добри професионалисти и експерти. И да се счита, че експертът трябва да е непременно политически необвързан, е крайност. Това е моето лично разбиране", каза още Румен Петков.

На въпрос дали Станишев трябва да си подаде оставката заради това, че БСП е втора политическа сила на тези избори Петков отговори, че въпросът вече е друг и Станишев е пропуснал шанса в нощта на изборите да направи такава декларация.

"Прокуратурата направи няколко силно чуваеми стъпки. Сега тя пое изключително сериозен обществен ангажимент. И трябва да има бързо отговори, окончателни позиции на прокуратурата по тези ред важни въпроси. В Костинброд беше пропуснат шанса да се разбие организирана престъпна група", коментира Петков работата на прокуратурата.

Той беше категоричен, че не се вижда като министър в бъдещия кабинет, коментира Петков работата на прокуратурата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай