Румен Петков иска армия по границите ни

Румен Петков иска армия по границите ни | StandartNews.com

„Безспорно има нужда от намеса на армията. Виждаме, че това вече е общоевропейска практика", категоричен бе зам.-председателят на АБВ Румен Петков пред Нова ТВ във връзка с бежанската криза в Европа.

„Първата държава сме, която започна дискусия и премина към решение по този въпрос. Не може да очакваме, че като стоварим всичко на МВР, което е с ограничен бюджет, то би могло да се справи", допълни Петков.

Според него въпросът е държавнически и той не бива да бъде гледан емоционално или през призмата на политическия интерес.

„Проблемът с бежанците е прекалено тежък, за да бъде подминаван или гледан парцелирано", смята Румен Петков.

Що се отнася до използването на сила, Румен Петков заяви, че трябва да се използват всички инструменти в рамките на закона и човешките права.

„Имаме граница и тя се охранява по определен ред. Ако този ред бъде заобикалян от който и да е, той извършва престъпление срещу Република България", коментира Румен Петков. „Държавата има своите инструменти да брани своята национална сигурност".

Той критикува Европа, която се е оказала неподготвена за подобна криза.

„Отговорностите са разпределени крайно непропорционално между държавите, които участваха в подкрепата на Арабската пролет", коментира Румен Петков.

Той изрази съмнения, че това не е импровизиран поход на хора, които търсят свобода и нормални условия за живот.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай