Вторник,

Румен Радев: Ще бдя страната да не се отклони от пътя

От: СТАНДАРТ -
127
Румен Радев: Ще бдя страната да не се отклони от пътя
A
A
A

Първият мандат мина в изтощителна борба, в идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя. Това заяви президентът Румен Радев в словото си на площад „Св. Александър Невски”, където се проведе тържествената церемония по встъпването му във втория мандат.

ВИЖ ОЩЕ: Церемонията! 21 артилерийски салюта за Радев и Йотова (НА ЖИВО)

Вярвам, че хилядолетната държава на духа е жива в България и тя ще чертае пътят ни напред, заяви още Радев.

ВИЖ ОЩЕ: Радев начерта летателен план "България 2027"

Президентът прие почетния строй на представителните части на Българската армия, а 21 артилерийски салюта отбелязаха началото на втория му мандат на върховен главнокомандващ на Въоръжените сили.

ВИЖ ОЩЕ: Радев: Можем да сбъднем мечтата си за България

Ето цялото слово на президента Румен Радев:

Президентът: Отстояването на суверенитета, закона, сигурността и

справедливостта е нашата дългосрочна и неотменна мисия за България

Слово на държавния глава Румен Радев на церемонията по встъпване в длъжност за втори мандат като президент на Република България

Уважаеми г-н председател на Народното събрание,

Уважаеми г-н министър-председател,

Уважаема г-жо вицепрезидент,

Уважаеми членове на Конституционния съд,

Уважаеми министри и народни представители,

Уважаеми представители на съдебната власт,

Уважаеми ръководители на държавни институции,

Уважаеми г-н началник на отбраната

Уважаеми генерали, адмирали, офицери, сержанти и войници,

Уважаеми представители на религиозните общности,

Ваши превъзходителства,

Скъпи сънародници,

Преди пет години за първи път приех строя на гвардията тук, пред катедралния храм и вечния огън. Помня лицата на много от вас, очите на хората, които бяха дошли в мразовития януари, за да подкрепят първите стъпки на надеждата за Нова България. Надеждата ни бе обща и вие я възложихте на нас с г-жа Йотова.

Първият мандат мина в изтощителна борба, но вие подновихте пакта на доверие, от който черпим сили. Благодаря ви за подкрепата.

Пет години посветихме на битката за законност и демокрация. Призовавах и работех за единение, упрекваха ме, че разединявам. Но гласовете ви недвусмислено показаха, че обществото ни иска и трябва да се раздели с част от наследеното минало. Победихме с общи усилия, извадихме обществото от апатията, върнахме на хората честните избори, а на парламента - възможността да реформира отхвърления управленски модел, да укрепи държавността, да пребори корупцията, да съживи демократичните институции.

Народът се произнесе и днес знаем около кои принципи градим единството си: тези  за законност, справедливост и просветеност, за истинско европейско развитие на България.

В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя. Ще отстоявам суверенитета, закона, сигурността и справедливостта, защото това е нашата дългосрочна и неотменна мисия. Политическата промяна е само първа стъпка, чакат ни още изпитания и се надявам цялото ни политическо поколение политици да го осъзнава. Хората потвърдиха пътя. От нас се иска да го положим.

И когато мислим, че ни е най-трудно, нека не забравяме, че не са много държавите, съхранили своето име, вяра и език през ветровете на историята. Ако днес България е една от тях, то е защото нашият народ е изпитал и осъзнал необходимостта от единството на меч, дух и слово. Убеден съм, че можем да постигнем целите си само ако обществото ни остане единно във волята си за реална промяна и напредък. Вярвам, че хилядолетната “държава на духа” е жива в България и тя ще вдъхновява и чертае пътя ни напред.

Скъпи съотечественици,

В началото на изтеклия мандат заявих, че за мен не е важно колко време ще бъда президент, а какъв президент ще бъда. Това убеждение ме мотивираше и в най-трудните моменти да не правя компромис с принципите си и да остана на страната на хората. Ще продължа да бъда президент на всички български граждани, независимо от партийна принадлежност, етнос и религия. Да отстоявам правата, интересите и достойнството на своя народ.

Вярвам, че заедно ще продължим да градим свободна, демократична, просперираща и модерна държава.

Да живее България!

 

 


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички