Церемонията! 21 артилерийски салюта за Радев и Йотова (НА ЖИВО)

Президентът и вицепрезидентът официално днес във втория си мандат

Церемонията! 21 артилерийски салюта за Радев и Йотова (НА ЖИВО) | StandartNews.com

12:00 ч. - Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова влязоха на "Дондуков" 2. С това символично бе поставено началото на втория им мандат

11:47 ч. – Румен Радев и Илияна Йотова се ръкуваха с Мая Манолова и с много хора пред входа на Президентството. Сред тях имаше и много участници в протестите от лятото на 2020 г.

ВИЖ ОЩЕ: Радев начерта летателен план "България 2027"

11:45 ч. – Стотици хора чакат президента Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова на „Дондуков” 2. Сред тях бе и Мая Манолова.

11:15 ч. Президентът Румен Радев положи венец пред Паметника на незнайния войн

11:12 ч. – Прозвуча химна на Република България, съпроводен от 21 топовни салюта

11:05 ч. – Преди 5 години за първи път приех сторя на гвардията тук, пред катедралния храм и вечния огън. Помня лицата на много от вас - хората, дошли да подкрепят надеждата за нова Българя. Надеждата е обща. Първият мандат мина в изтощителна борба, но вие подновихте пакта на доверие, от който черпим сили. Благодаря ви за доверието! – започна словото си Румен Радев. Той каза още: „Призовавах и работех за единението, упрекваха ме, че разединявам. Водихме битката за демокрацията.

Обществото показа, че иска да се раздели с част от миналото. То излезе от апатията. Върнахме честните избори, съживяват се демократичните институции.

Народът се произнесе и днес знаем около кои принципи градим единството си - законност, единство, просветеност, истинско европейско развитие на България.

Ще бдя страната да не се отклони от пътя си, ще отстоявам суверенитета и закона.

Политическата промяна е само първа крачка, чакат ни още много изпитания и се надявам цялото ни политическо поколение да го осъзнава. Хората потвърдиха пътя, от нас се иска да го положим. И, когато мислим, че ни е най-трудно, нека не забравяме - не са много държавите, съхранили име, вяра и език през вековете. България е една от тях, защото народът е осъзнал необходимостта от единството на меч, дух и слово.

Ще постигнем целите си само ако обществото остане единно във волята си за промяна и напредък.

За мен важното е да остана на старата на хората. Ще бъда президент на всички българи.

Да живее България."

11: 00 ч. - Президентът прие почетния гвардейски строй

10:55 ч. – На площада са премиерът Кирил Петков и министри от кабинета му. До тях е председателят на НС Никола Минчев.На церемонията пресъстваха още зам.-председателят на НС Кристиян Вигенин, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

10:45 ч. – На площада се строи почетната гвардейска рота. Президентът Румен Радев ще бъде посрещнат и съпроводен от началника на Националната гвардейска част. Двамата ще преминат заедно пред флага на България, пред който ще се поклонят. Радев ще поздрави гвардейците и ще премине през целия гвардейски строй.След всичко това държавният глава ще заеме своето място на официалната трибуна, за да произнесе слово. В края му 21 артилерийски салюта ще поставят началото на новия мандат. Заедно с това, представителният гвардейски духов оркестър ще изсвири химна на България.

ВИЖ ОЩЕ: Радев: Можем да сбъднем мечтата си за България

10:00 ч. – Червен килим бе опънат и пред Президентството на „Дондуков” 2

08:45 ч. – На площада са изградени КПП-а, през които ще преминават хората, които искат да гледат на място церемонията по встъпване в длъжност на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова. Това ще става срещу документ за самоличност. Зелен сертификат не се изисква.

08:30 ч. – Пред храм-паметника „Св. Александър Невски” бе опънат червен килим

08:00 ч - Румен Радев и Илияна Йотова официално встъпват днес във втория си мандат като президент и вицепрезидент на страната.

Тържествената церемонията предвижда държавният глава да приеме почетния строй на представителните части на Българската армия на пл. „Св. Александър Невски”, след което ще произнесе слово.

21 артилерийски салюта ще отбележат началото на втория мандат на върховния главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев. Президентът Румен Радев ще положи венец и ще отдаде почит пред загиналите за свободата на България пред Паметника на Незнайния воин.

Пред парадния вход на „Дондуков” 2 шпалир от гвардейци ще посрещне държавния глава и вицепрезидента Илияна Йотова.

Двамата положиха клетва за втория си мандат пред Народното събрание на 19 януари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай