Радев начерта летателен план "България 2027"

Формулира българската мечта за следващите 5 години

Радев начерта летателен план "България 2027" | StandartNews.com
  • Формулира българската мечта за следващите 5 години
  • Президентът се заяви като участник в управленския процес, гласът му ще се чува отчетливо

Когато на 19 януари 2017 г. ГЕРБ самодоволно се кикотеха на първата президентска реч на Румен Радев, предизвиквайки държавния глава да им скочи с репликата "Остава ви една седмица", едва ли са вярвали, че 5 години по-късно ще напуснат със стиснати зъби пленарната зала, чувайки че управлението им е било авторитарно и в България вече има антимафиотски консенсус.

Румен Радев ги изненада. Не само защото 5 години не им мълча и не им се даде. Но и защото единствен повтори двойния мандат на Георги Първанов. За разлика обаче от социалиста, който може да се похвали с два успеха - Тройната коалиция и Големият шлем за газа, Радев се заяви не просто като силния човек в държавата. А като новия двигател на дълбока институционална и ценностна промяна, в центъра на която е човекът.

Ако преди 5 години въздушният ас по неволя катапултира в президентството, днес той заяви, че знае как уверено да пилотира,

превръщайки държавния самолет от куцо ТУ в най-модерен изтребител

И начерта летателния план, озаглавен "Българската мечта".

Преди 5 години Радев изрече в стартовата си реч болката на българина. Развълнува всички с пламенното си слово за изгубената Родина и връщането на националното достойнство. Днес фокусира 30-минутната си реч върху тези, които трябва да възкресят честта и просперитета на Отечеството - хората, българите.

В центъра на политиката трябва да е не макроикономиката, а човекът, защото той е "основната конституционна ценност", каза Радев.

Като военен от кариерата, той влезе във втория си мандат без излишна еуфория - "старият режим е в миналото, но демонтажът на завещания властови модел ще отнеме време". И постави големи амбиции - национален консенсус по 5 цели. За първи път президент формулира от трибуната на парламента национална стратегия и заявява, че в изпълнението й

ще продължи да бъде критичен и към новата власт

ако тя се отклони от пътя. А по него вървят гражданите, политическата класа, администрацията и дори медиите, които президентът подчертано разграничи на истински и покварени.

За разлика от всички свои предшественици, със старта на втория си мандат Радев се заяви като участник в управленския процес, който трябва да е "с мисъл за слабите"."Споделям отговорността за тежки и непопулярни, но необходими решения. Ще продължавам обаче да бъда критичен, когато намирам решенията на законодателната и изпълнителната власт за неправилни", увери той. Изчезналата в този момент усмивка на премиера Кирил Петков, който внимателно го слушаше в пленарната зала, само показа, че Радев не се шегува.  

"Първото предусловие за успеха на обществото е свободата и достойнството на личността", заяви Радев. И именно около това построи първия национален консенсус - "връщането на България в руслото на закона". От това зависят всички други добри намерения. Без укрепване на държавността, страната ни не може да разгърне огромния си потенциал, каза президентът. И заяви с кого ще работи в следващите 5 години: "Партиите и политиците, които споделят каузата в България да се установи върховенството на правото и

здрава и прозрачна медийна среда

да се изгради добре уредена държава с ефективни институции, могат да разчитат на разбирането и подкрепата на президентската институция".Радев изненада партиите като каза, че отварянето на Конституцията за промени не трябва да се изчерпва само с ревизия на съдебната власт в посока отговорна и ефективна прокуратура. Да покажем зрялост в убеждението си, че основната конституционна ценност е човекът, призова държавният глава. И настоя за разширяване на гражданското участие в управлението на държавата и засилване на гаранциите за защита на човешките права. Защото демокрацията се нуждае "не просто от избиратели, а от активни граждани с амбиции за бъдещето на страната и инструменти за тяхното участие във формирането на това бъдеще".

За първи път той постави като част от този процес и общините, настоявайки да им се даде и шанс за икономически и социален подем "чрез конституционно гарантиране на финансовата децентрализация".

Отговорното родителство бе вторият консенсус, който предложи Радев и поиска финансови политики за ограничаване на емиграцията.

Благотворителността не може да замести държавната грижа

Пазарът и пиарът не могат да компенсират липсата на работещи социални механизми, категоричен бе президентът.

Така логично той концентрира вниманието около третия консенсус - каузата за просветена и образована нация. Неотложно трябва да инвестираме в младите българи, призова Радев. С младите партии и младите министри през 2022 г. дойде времето за смяна в поколенията политици. Но белег на тази промяна не са дипломи, CV-а и години, а енергия, всеотдайност и резултати.

На фона на страшните коронацифри за покосени деца и възрастни, за коефициенти на смъртност и липса на ваксинации, консенсусът около здравето на нацията бе нещо, което всеки у нас искаше да чуе. Здравето на пациента не е стока, каза Радев. И вдъхна вяра както на хората, така и на сърцатите лекари, които повече от две години на първа линия на Ковид-фронта.

За първи път забелязани се почувстваха и хората на културата. На тях Радев обеща държавна подкрепа като неотменима инвестиция в нашето бъдеще.

През 2021 г. българите в чужбина разбраха, че вече не са нито повод за изконната родна завист към успелия, нито

"дойна крава" - най-големия чужд инвеститор

 А гласоподаватели, които определят съдбата на Родината си. В сряда те чуха и още нещо: държавен приоритет вече ще бъде "поддържането на жива връзка и духовното приобщаване на българските общности зад граница, както и отстояването на техните права и идентичност".И тук си пролича най-голямата "революция" около президентската институция.

За изминалите 5 години не само Радев промени "Дондуков" 2. Илияна Йотова придаде ново съдържание на вицепрезидентския пост. Извади го от ролята на печат за гражданство и го превърна в двигател на отношенията с българските общности и опора за културата. Радев институционализира това в пленарната зала. Не само със специалния акцент в словото си: "Надявам се също отдавнашната идея на вицепрезидента за създаване на български културен институт за нашите общности да срещне подкрепата на изпълнителната власт". Но и с високата си оценка за Йотова.

"Тук е мястото да изразя още веднъж своята благодарност към вицепрезидента Илияна Йотова. Предизвикателствата на първия мандат укрепиха нашето разбирателството и единодействие и вярвам, че така ще бъде и занапред", заяви Радев. Едва ли е случайно, че думите му бяха подкрепени от серия протоколни знаци. За първи път в Народното събрание влязоха не държавният глава и първата дама с вицепрезидента зад тях. А президент и вицепрезидент един до друг като силен екип.

Разкошният и стилен син тоалет на Десислава Радева не бе водеща новина 

Можем да сбъднем мечтата си за България само със знанието, таланта и обединените усилия на цялата нация, каза Радев. И обеща институцията му да е отворена за всички, които имат идеи за по-доброто ни бъдеще.

В сряда Румен Радев се заяви. Не като политик, нито като баща на нацията. А съвест и гарант на промяната. Пилотът в него знае, че рязкото вдигане на носа е не по-малко опасно от стремглавото му накланяне. Затова и внимателно подбираше чии поздравителни ръкостискания сдържано да приеме. Отсега е ясно - в следващите 5 години президентският глас ще се чува отчетливо. А думата му в много случаи ще бъде решаваща.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай