Румен Радев поздрави лично българите в Унгария

Радев пристигна на двудневно официално посещение в Унгария

Румен Радев поздрави лично българите в Унгария | StandartNews.com

Мнението за българите в Унгария е много високо и заслугата за това е ваша, обърна се президентът Румен Радев към представителите на българската общност там на среща снощи в посолството ни в Будапеща.

Радев пристигна на двудневно официално посещение в Унгария. В рамките на официалното си посещение президентът има срещи с унгарския си колега Янош Адер, с премиера Виктор Орбан и с председателя на парламента Ласло Кьовер.

Където и да ходя по света, колкото и да е натоварена програмата, най-важната и най-вълнуващата част е срещата с вас, нашите сънародници зад граница, посочи държавният глава.

Той отбеляза, че българската общност в Унгария е най-старата в Европа, една от най големите и най-задружните, която повече от 100 години гради тук една малка България - с много любов и много усърдие.

По думите на Радев нашата общност в Унгария не само запазва своята национална идентичност, а и активно участва в обществено-политическия живот на България. Вие сте много важна жива връзка между нашите страни и народи, отбеляза президентът.

Вие сте успели да се запазите като идентичност, да останете сплотени, да пазите нашите дух, традиции, култура, език, което е изключително важно, обърна се държавният глава към представителите на общността ни в Унгария.

Той благодари на българското самоуправление и на Дружеството на българите в Унгария, на хората, ангажирани с българското училище и с църквата "Св. Св. Кирил и Методий". Вдигате изключително много авторитета на България, посочи президентът.

Държавният глава изрази благодарност на унгарското правителство и президент, защото те имат важна роля в подкрепата за запазване на езика, националната идентичност и историческата памет на българите в Унгария.

Радев приветства българите за инициативата 19 октомври да бъде обявен за ден на българо-унгарското приятелство, която беше приета безрезервно от властите и в Унгария, и в България.

Където и да избере човек да живее, според мен не трябва да забравя родината, заяви Румен Радев и изрази увереността си, че придобитият капитал от знание и опит по някакъв начин ще бъде полезен за България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай