Румен Христов проговори за кандидата за кмет на София на ГЕРБ-СДС

ПП-ДБ се опитват да узурпират всички властови позиции, каза още той

Румен Христов проговори за кандидата за кмет на София на ГЕРБ-СДС | StandartNews.com

Румен Христов заяви в ефир, че СДС ще има обща кандидатура за кмет на София с ГЕРБ.

„Ще предложим прагматична фигура. Човек, който познава проблемите на София, но още не сме готови с номинацията“, допълни Христов.

Той коментира и кандидатура на ПП, ДБ и "Спаси София" за кмет на София - Васил Терзиев.

Силно червена, тъмночервена, потомък на ДС по дядова, чичова и бащина линия, и аз съм много любопитен как десните хора, с които ние дълги години бяхме заедно, а впоследствие се разделихме на СДС и ДСБ, ще посегнат към тази бюлетина, при положение, че говорят за лустрация и сега. Представяте ли си в Германия на генерал от СС внукът му да бъде издигнат за кмет на Берлин, попита той.

Държим да има коалиционно споразумение. Но няма да успеем за няколко часа да решим противоречията между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Неяснотите, по какъв начин ще се случат промените в изпълнителната власт и регулаторите, водят до напрежение. Това каза в „Още от деня“ Румен Христов, зам.-председател на ГЕРБ-СДС.

„Съмнявам се, че България ще се присъедини към Шенген от 1 октомври по въздух, а от 1 януари по суша и море, ако правителството е служебно“, сподели той.

Христов добави, че заради важните за държавата приоритети, трябва да се загърбят политическите и партийни такива.

„България има сериозна нужда от редовно правителство, затова ние се съгласихме да върнем мандата, да не го реализираме, да се съгласим почти всички министри да са техни. Най-лесно е отново да отидем на избори, но какво ще спечели България“, попита той.

Относно спорът в коалицията за управителят на БНБ, той обясни, че влизането в еврозоната не зависи само от гуверньора на БНБ, а и от правителството.

Според Христов ПП-ДБ се опитват да узурпират всички властови позиции.

Той добави, че за повечето големи въпроси ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ имат общи позиции – за войната в Украйна, за членството ни в еврозоната и Шенген, и евроантлантическата ориентация. Но за оперативното управление на страната, имат разминавания, защото няма регламентиран начин как да решат този въпрос.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай