Румен Христов: ДСБ не заслужават да са част от ЕНП

Трябва да спрем да наричаме десница ДСБ и другите, там силната фигура е Христо Иванов

Румен Христов: ДСБ не заслужават да са част от ЕНП | StandartNews.com

Съюзът на демократичните сили (СДС) повече няма да се церемони с партиите и движенията у нас, които спекулират с това, че са десни, а в действителност се съюзяват с леви и всякакви други формации извън десния спектър. Това стана ясно от интервю на лидера на СДС Румен Христов в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по Канал 3.

"Изпратили сме позиция, с която искаме България на гражданите да бъде изключена от ЕНП заради подкрепата им към Мая Манолова и Димитър Делчев. Радан Кънев не присъства когато се обсъждат важни въпроси, да се определят дали са член или не", припомни той.

"За мен ДСБ не заслужават да са част от ЕНП... Трябва да спрем да наричаме десница ДСБ и другите, там силната фигура е Христо Иванов, зелените също са силни, ДСБ слиза надолу. Има граница, която не може да се прескача, протестът е определено ляв, виждаме Александър Томов, Мая Манолова, президентът. Да не заблуждават гражданите, че са част от десницата", заяви лидерът на СДС.

"Голямото ми опасение е не дали БСП ще дойде на власт и ще докаже, че не може да управлява и ще съсипе икономиката. А геополитическата ориентация, защото обясняват, че трябва да се преразгледа членството ни в НАТО и ЕС", допълни "синият" лидер.

"Разлика между ляво и дясно има и тя е изначална. Ние бяхме радетели за членство в НАТО и ЕС, направихме реституцията за едрата собственост. Десницата подкрепя можещите, знаещите и предприемчивите хора, а левицата изземва от тези хора и ги разпределя по свое усмотрение", посочи Румен Христов.

"Много знакови политици от СДС не заемат категорични позиции, въпрос на търсене на възможности на изборите, на идеологическа ориентация. Ако основния ти опонент е левицата и прокремълските движения, не може да се наредиш до тях. С кого ще управлява градската десница? Или с ГЕРБ, или с левицата. Ако кажат, че ще управляват с БСП, добре е да го чуят техните избиратели", сподели Христов.

"Ние правим коалиция на идейна основа, а не на база дали някой ще спечели изборите. Не виждам какъв е толкова зор да се подава оставка, управляват 10 години, а не могат да се изтърпят още 5 месеца. Голямото желание е за служебен кабинет. Не искаме увеличаване на правомощията на президента, а да се избира от Парламента", коментира Румен Христов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай