Рубин поздрави служителите от U.S. посолството

Рубин поздрави служителите от U.S. посолството | StandartNews.com

Първи ден на работа за новия посланик на САЩ в България. Посланик Ерик Рубин и съпругата му Никол Симънс поздравиха служителите на посолството в София за първи път.

Както вчера стана ясно, едно от първите официални действия на посланик Рубин беше да поздрави последователите на Посолството на САЩ в Туитър с: „Развълнуван съм да пристигна в България като Посланик на САЩ. Първата ми задача – реактивиране на @USEmbassySofia в Туитър".

Днес от американското посолство публикуваха снимки от първия работен ден на посланик Рубин във Фейсбук и Туитър.

US приятелят на България

Талантлив и опитен дипломат и голям приятел на България. Така определи в средата на септември тогавашният ръководител на посолството на САЩ в София, шарже д'афер Родерик Мур, номинирания тогава от президента Барак Обама за нов американски посланик у нас Ерик Сет Рубин. Този забележителен дипломат от кариерата, който няма как да „избяга" от признанията „експерт по Източна Европа" и „специалист по Русия" беше утвърден от Сената на 9 декември и положи клетва като посланик на 27 януари. А от сряда „влезе във владение" в ръководената от него дипломатическа мисия на столичната улица Козяк. Тоест, като оставим настрана хумора, пристигна в София със съпругата си, журналистката Никол Симънс и зае поста си. Кариерата на Рубин е забележителна като си струва да се излезе от рамката на хронологията и да се отбележи, че е назначен през 2008 г. като заместник-посланик на САЩ в Москва, позиция която заема почти през целия мандат на тогавашния американски посланик в Русия Джон Байърли. Рубин е негова дясна ръка до 2011 г., а Байърли служеше до юли 2012 г., след което се пенсионира. А както добре помним посланик Байърли пое мисията в руската столица непосредствено след края на назначението му на същия пост в София, където служеше в периода септември 2005 г. - юни 2008 г.

Посланик Рубин се е срещнал в четвъртък със служителите в посолството на САЩ в София, за да се запознае с всеки от тях (стандартна практика при пристигане на нов посланик – б.р.) и е изтъкнал по време на срещата, че с Байърли са били и продължават да са приятели. А тъй като Байърли нееднократно е показвал и доказвал приятелските си чувства и отношения към България, то за пореден път се доказва максимата: приятелите на моите приятели са и мои приятели.
Сред останалите най-важни моменти на службата на Рубин в Москва е подготовката на посещението на директора на ФБР Робърт Мюлер - визита, съвпадаща с "рестарта" на отношенията между САЩ и Русия. Както и анализ на втората "газова война" между Русия и Украйна, която се разгоря точно по това време и в който анализ Рубин прогнозира ново спиране на руските газови доставки. Както и стана, а България пострада от това и в двата случая, в една или друга степен. В частност за Украйна - тя също никак не му е непозната, при това "на терен". От 1994 г. до 1996 г. Рубин е заместник политически съветник в посолството на САЩ в Киев.

Но ако се върнем малко към началото на хронологията трябва да посочим, че посланик Рубин завършва средно образование в Ню Рошел (Ню Йорк), след което висше в Йейлския университет, където придобива степента бакалавър по история. След като две години работи като стажант-репортер в „Ню Йорк Таймс", Рубин „загърбва" амплоато на новинар и започва работа в Държавния департамент през 1985 г. Първото му назначение в чужбина е година по-късно в Хондурас (1986-1988), където отговаря за политическите въпроси и правата на човека. Следва назначението в Киев, където Рубин прилага на практика експертизата си по Източна Европа. Две години след това назначение се връща във Вашингтон, където работи за кратко като специален помощник на помощник-държавния секретар по въпросите за Европа и Канада. Работи и в Службата по въпроси на Съветския съюз (1989-1991), бил е специалист по регионални въпроси и въпроси на сигурността в Централна и Източна Европа (1991-1993). През 1997 г. обаче животът му дава шанс да приложи и придобитите журналистически умения. Става заместник-прессекретар по външнополитическите въпроси на Белия дом, както и директор на "Връзки с обществеността" на Националния съвет за национална сигурност към президента на САЩ в периода 1997-1998 г. Тоест работел е пряко с тогавашния президент Бил Клинтън. От 1998 г. до 1999 г. е бил специален помощник на заместник държавния секретар по политическите въпроси. Тоест бил е помощник на Томас Пикеринг, който също служи като посланик на САЩ в Москва.

В периода от 1999 г. до 2000 г. така да се каже излиза от активната дипломация, но все пак остава на дипломатическото поле – става аспирант към научния фонд „Дийн и Вирджиния Ръск" и постоянен научен сътрудник в Института за изследване на дипломацията към Джорджтаунския университет. Връща се към активна служба в Държавния департамент през 2001 г., но отново излиза от сферата, в която е експерт, тъй като е изпратен да служи като генерален консул в Чианг Май, Тайланд, където остава на поста до 2004 г. След края на този мандат се връща във Вашингтон като директор на Службата по политическо планиране и координация към Бюрото по международни въпроси, свързани с противодействието на наркотиците и правоприлагането в Държавния департамент.

В периода 2006-2008 г. Следва особено важно назначение - това на старши асистент на помощник държавния секретар на САЩ по политическите въпроси. На практика той е работил за четвъртата по важност фигура в Държавния департамент след държавния секретар и двамата му заместници. А в този период тази фигура е Никълъс Бърнс, добър познавач на България, който през 90-те, когато избухнаха войните в бившата вече Югославия и се разпадна СССР, той бе част от Съвета за национална сигурност към президента Бил Клинтън. Така че Рубин има вещ поглед към съветското и постсъветското пространство и от този пост. Само месец преди номинацията му за посланик в София Рубин е зам.-помощник секретар в Бюрото за европейски и евразийски отношения на Държавния департамент. Този пост заема от 2011 г. (тоест непосредствено след службата му като заместник-посланик в Москва), а негов пряк началник е помощник държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд. Която, както знаем, е особено активна във връзка с кризата в Украйна още от времето на протестите срещу бившия вече президент Виктор Янукович. Ръководената от нея служба отговаря за интересите на САЩ в цяла Европа, но също и в бившите съветски републики. В портфолиото й влизат и въпроси от международната сигурност, координиране в рамките на НАТО и ЕС, човешки права, демократични процеси и гражданско общество и борба с тероризма.

Рубин е женен от 1988 г. за журналистката Никол Шарън Симънс, с която имат две дъщери - Рейчъл и Лиана . А баща му е телевизионен продуцент в Ню Йорк. Рубин говори тайландски език, както и испански, френски, украински и руски. А вече и български, който изучаваше през последните месеци. „В своята работа като посланик в България ще подкрепям всички действия на страната ви, насочени към постигане на икономически напредък и укрепване на демократичните институции и гражданското общество. Както и на мира и на стабилността в региона", заяви негово превъзходителство в първото си обръщение към българите. И изрази желанието си да се наслади на красотата на българската природа, на античните тракийски съкровища, за прочутите морски и планински курорти. „Желанието ни (на мен и моето семейство – б.р.) е да посетим всички кътчета на страната, да опознаем по-отблизо българите и тяхната култура и традиции. Доскорошна среща на българска земя", посочи в това видеообръщение пратеникът на Обама у нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай