Новият посланик на САЩ пристигна в София

Новият посланик на САЩ пристигна в София | StandartNews.com

Новият посланик на САЩ в България Ерик Рубин пристигна днес на Летище София заедно със съпругата си Никол Симънс. Това съобщиха от посолството на САЩ у нас.

Снимка: U.S. Embassy Sofia 

Едно от първите официални действия на посланик Рубин беше да поздрави последователите на Посолството на САЩ в Туитър с: „Развълнуван съм да пристигна в България като Посланик на САЩ. Първата ми задача – реактивиране на @USEmbassySofia в Туитър. До скоро!" Посланикът се появи и в кратко видео, в което поздравява хората в България и изразява желанието си да работи за силно и продуктивно партньорство между Съединените щати и България.

В своята работа като посланик в България ще подкрепям всички действия на страната ви, насочени към постигане на икономически напредък и укрепване на демократичните институции и гражданското общество. Както и на мира и на стабилността в региона, заявява в специално видео обръщение, публикувано в официалния канал в YouTube на посолството на САЩ в България, новият американски посланик у нас.

Във видеообръщението, на чудесен български език, който е изучавал през последните няколко месеца, посланик Рубин посочва, че има две дъщери (Рейчъл и Лиана – б.р.), работи в Държавния департамент на САЩ повече от 30 години и няма търпение, както и неговото семейство да се запознае с българите. „Чували сме за красотата на българската природа, за античните тракийски съкровища, за прочутите морски и планински курорти в България. Желанието ни е да посетим всички кътчета на страната, да опознаем по-отблизо българите и тяхната култура и традиции. Доскорошна среща на българска земя", посочва пратеникът на Обама у нас.

Във видеообръщението, в което се появяват снимки на неотдавнашни визити в София на държавния секретар Джон Кери и заместничката му Виктория Нюланд (която до немного отдавна е пряк началник на новия посланик у нас – б.р.), посочва, че е посетил България преди 25 години, „когато и в региона, и в цяла Европа се извършваха огромни промени". На фона на думите му в клипа се появява снимка на екс премиера Филип Димитров, на ръце от екзалтирани митингуващи. „Оттогава насам българите успяха да постигнат много от високите цели, които си бяха поставили. Зная обаче, че има още много стремежи, цели и намерения,които очакват своето решение", посочва американският дипломат.

Ерик Рубин, дипломат от кариерата, клас министър-съветник, последно заемаше длъжността заместник-помощник секретар в Бюрото по въпросите на Европа и Евразия; на тази позиция служи от юли 2011 г. до юли 2015 г.

Преди това назначение е бил заместник-посланик в Посолството на САЩ в Москва (2008-2011), изпълнителен помощник на заместник-държавния секретар по политически въпроси (2006-2008) и директор на Службата по политическо планиране и координация (2004-2006). Преди това е бил генерален консул в Чианг Май, Тайланд (2001-2004), постоянен сътрудник в Института за изследване на дипломацията към Джорджтаунския университет в периода от 1999 г. до 2000 г. и специален помощник на заместник-държавния секретар на САЩ по политически въпроси (1998-1999).

Работил е и като помощник-прессекретар на Белия дом по въпросите на външната политика и директор по обществените въпроси в Съвета за национална сигурност (1997-1998), специален помощник на помощник-държавния секретар по европейските въпроси (1996-1997) и заместник политически съветник в Посолството на САЩ в Киев (1994-1996). Г-н Рубин има бакалавърска степен по история от Йейлския университет.

Корупцията все още е срещана в България и ние сме обнадеждени да видим някои позитивни технически и законодателни стъпки и, ако те се приложат, поемам ангажимент да работя в помощ на българите да преодолеят тези трудни предизвикателства. Това заяви Рубин при изслушването си Комисията по външни отношения на американския Сенат в началото на миналия декември.

Той отговори на два въпроса на сенатор Синтия Джийн Шахийн, член на комисията, първият от който засягащ енергетиката и енергийната сигурност, а втория – за влиянието на Русия и, както сенаторът се изрази - „руската ежедневна пропаганда, не само в България, но и в други източноевропейски съюзници".

Ерик Рубин посочи, че един от топ приоритетите му като посланик ще е да окуражи проекти като изграждането на газов интерконектор с Гърция, изтъквайки че той ще има силен принос за енергийната диверсификация в България, която според него е „потенциален енергиен хъб".

Дипломатът посочи, че смяната на правителства в Гърция е забавила реализирането на проекта, който в крайна сметка не е голям, а и не е скъп. По него може да бъде получаван каспийски газ през Турция и Гърция, което ще е в полза на енергийната диверсификация не само на България, но и на целия регион.

Що се отнася до влиянието на Русия евентуалният посланик обеща да не стои само в София, а да пътува из цяла България и да се среща с млади хора, тъй като според него младото поколение, а и голяма част от парламента, споделя с Америка едни и същи ценности и са направили своя избор за посоката на развитие на България и въпреки че е била убеждавана да не се присъединява към един или друг алианс, но „добрата новина е, че в НАТО и в ЕС".

И голяма част от обществото, въпреки пропагандата в местните медии, подкрепя принадлежността на страната към евроатлантическия алианс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай