Бъдещ US посланик: Ще помагам на България в борбата с корупцията

Бъдещ US посланик: Ще помагам на България в борбата с корупцията | StandartNews.com

Енергетиката и влиянието на Русия ще са топ приоритети в работата на Ерик Рубин

Корупцията все още е срещана в България и ние сме обнадеждени да видим някои позитивни технически и законодателни стъпки и, ако те се приложат, поемам ангажимент да работя в помощ на българите да преодолеят тези трудни предизвикателства. Това заяви номинираният от президента на САЩ Барак Обама за следващ посланик в България Ерик Сет Рубин при изслушването си Комисията по външни отношения на американския Сенат. Не само борбата с корупцията обаче ще е топ приоритет на очаквания да бъде одобрен за представител на Вашингтон в София дипломат от кариерата. Той отговори на два въпроса на сенатор Синтия Джийн Шахийн, член на комисията, първият от който засягащ енергетиката и енергийната сигурност, а втория – за влиянието на Русия и, както сенаторът се изрази - „руската ежедневна пропаганда, не само в България, но и в други източноевропейски съюзници". Ерик Рубин посочи, че един от топ приоритетите му като посланик ще е да окуражи проекти като изграждането на газов интерконектор с Гърция, изтъквайки че той ще има силен принос за енергийната диверсификация в България, която според него е „потенциален енергиен хъб". Дипломатът посочи, че смяната на правителства в Гърция е забавила реализирането на проекта, който в крайна сметка не е голям, а и не е скъп. По него може да бъде получаван каспийски газ през Турция и Гърция, което ще е в полза на енергийната диверсификация не само на България, но и на целия регион. Що се отнася до влиянието на Русия евентуалният посланик обеща да не стои само в София, а да пътува из цяла България и да се среща с млади хора, тъй като според него младото поколение, а и голяма част от парламента, споделя с Америка едни и същи ценности и са направили своя избор за посоката на развитие на България и въпреки че е била убеждавана да не се присъединява към един или друг алианс, но „добрата новина е, че в НАТО и в ЕС". И голяма част от обществото, въпреки пропагандата в местните медии, подкрепя принадлежността на страната към евроатлантическия алианс. За този алианс той спомена и във встъпителните си думи през Външната комисия на Сената.

„За пръв път посетих България през 1991 г., когато помогнах за организирането на първия диалог в сферата на сигурността и обмен между въоръжените сили на двете страни в края на Студената война. Това бяха изключително трудни дни, но българите набелязаха курса за бъдещето си, към европейска интеграция и атлантически алианс", посочи Рубин. И продължи: Българите постигнаха много в следващите години - България днес е верен съюзник в НАТО, намиращ се на стратегическо място в югоизточния край на ЕС. Но има още много, което можем и трябва да направим заедно. Когато държавният секретар Джон Кери посети България през януари, той призна важността на сътрудничеството между двете страни и обяви създаването на съвместни работни групи в сферата на Националната сигурност и отбрана, енергийната сигурност, образованието, отношенията между хората и върховенството на закона. Тези работни групи бяха толкова добре приети, че наскоро добавихме и контратерористична група, която се събра за пръв път миналата седмица.

Рубин изтъкна, че България гледа на борбата с тероризма „сериозно". „България е част от коалицията срещу „Ислямска държава" и играе важна роля за пресичането на потока от чуждестранни бойци от гледна точка на това, че се намира на кръстопът между Близкия Изток и Западна Европа". Бъдещият посланик изтъква, че България е участвала и е дала жертви в Ирак и в Афганистан, домакин е на един от командните центрове на НАТО и „благоразумно заделя ресурси за модернизирането на армията си и подготовката й за утрешните мисии". Спомена и, че България почти изцяло зависи от природния газ и ядреното гориво на Русия. В контекста на търговските отношения Рубин изтъкна, че те са се удвоили през последните шест години и даде пример как компанията „Хюлет Пакърд", която дава работа на над 6000 българи, е отворила през април единствената си в Европа технологична лаборатория именно в България. Рубин изтъкна приноса на посолството на САЩ в развитието на икономическите отношения между двете страни, както и за културния и образователния обмен и в тази връзка разширява участието в алумни програми. „Тези програми за обмен са най-ефективната форма на дипломацията, особено с оглед на усилията на някои в региона да подкопаят силните и здрави отношения между България и САЩ", подчерта Рубин. Още в началото на речта си той благодари на съпругата си Никол Саймънс, която е негов съветник и най-добър приятел от десетилетия, както и на двете си дъщери Рейчъл и Лиана, които също са били и ще бъдат негови партньори в представянето на САЩ и американския народ по света.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай