Розовото ни масло в опасност? Кирил Вътев го защитава в Съвет на ЕС

Опасността идва от определени компоненти, които биха нарушили функциите на ендокринната система

Розовото ни масло в опасност? Кирил Вътев го защитава в Съвет на ЕС | StandartNews.com

Нидерландия иска да се разглежда българското розово масло в цялост заради един опасен според страната компонент, каза министърът на земеделието Кирил Вътев след Съвет "Земеделие и рибарство" в Люксембург. През март Еврокомисията предложи етеричните масла да бъдат категоризирани като "смеси", което пък заплашва българското розово масло да попадне в клас "опасни продукти", пише БНР. 

"По отношение на етеричните масла казах, че има вековни традиции и от емпиричен опит е доказана тяхната безопасност. В последните години и научно е доказано. Едноврменено десет лаборатории в света са доказали безопасността на българското розово малсо и на лавандуловото масло. В краен случай поне това да спасим - да се изпише някакъв алерген на етикета, но не и да бъдат разглеждани тези етерични масла като химически смеси. Розата е символ на България. Ами какво ще стане, ако на Холандия ѝ отнемат лалето. Нека не си даваме розата", каза министърът.

Ако бъде прието предложението на Комисията, това означава, че ще се изследват всички компоненти, съдържащи се в розовото масло. Опасността идва от определени компоненти, които биха нарушили функциите на ендокринната система. Това означава нов ред на разрешение на употребата, класификацията и етикетирането.

Министър Вътев подчерта:

"Ако имало едно вредно вещество, трябвало да се разглеждат всички компоненти. Ако един компонент е канцерогенен, трябвало целият продукт да бъде обявен. Което също не е сериозно, защото е въпрос на концентрация. Дозата прави отровата, дозата прави лекарството".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай