Ревизоро: Не мога да напълня каца без дъно

Перник няма да пие водата на София, увери той

Ревизоро: Не мога да напълня каца без дъно | StandartNews.com
  • Перник няма да пие водата на София, увери той
  • Според министъра трябва нов механизъм за отпадъците

Перник няма да пие водата на София.  Това, което е необходимо на Перник, за да няма криза, можем да го осигурим, без да влияем нито на водосбора на „Софийска вода“, нито на деривациите на „Софийска вода“. Това заяви министърът на околната среда и водите Емир Димитров – Ревизоро, в интервю за БНР. В събота кабинетът реши да помогне на Перник като му осигури вода от яз. „Белмекен”. За да стигне течността до миньорския град, ще се ползва водопреносната на София. Премиерът Бойко Борисов гарантира, че нито една капка от водата на столицата няма да изтече към Перник.

ВИЖ ОЩЕ: Време за Зоро или за пълна ревизия

Деривациите, които захранват язовира „Белмекен“ за друга каскада, могат да бъдат пренасочвани. От 1993 година, когато е изграден реверсивният тунел, до момента той е използван многократно и с тестова цел, с допълване, с опресняване на вода. Тази система е много добре премислена, тунелът е двупосочен, обясни министърът в предаването „Неделя 150“. И обобщи: „През всичките години в Перник системата е ставала все по-зле. Дори да посоча имената, това няма да оправи системата”.

ВИЖ ОЩЕ:Защо Ивелина Василева отказала на Ревизоро

Трябва да се пести питейната вода, категоричен е министър Димитров: „На много места се нагнетява напрежение… Всеки, който има огромни загуби, не иска да си оправи загубите, а иска да му се увеличи водоподаването. Аз не мога да пълня каца без дъно“.

В Шумен 30 години не са правели нищо за тръбите

По отношение на проблема с водата на Шумен Емил Димитров заяви, че 30 години шуменското ВиК не е направило нищо за водопровода, който е построен поне 20 години преди това. „Решили, че понеже е по-евтина водата от язовир „Тича“ по този водопровод, няма да поддържат останалите сондажи в града. През тези години са откраднати помпите, тръбите. В момента градът има сондажи и възможност да се захрани самостоятелно, но няма инфраструктура...”, каза Ревизоро.

ВиК холдингът ще помогне на всички

„По оперативната програма „Околна среда“ са осигурени средства, за да може с по около 100 млн. за всяка област да се поднови водопреносната мрежа, пречиствателните станции. ВиК дружествата са в тежко положение и нямат собствено съфинансиране, защото програмата от ЕС е – даваме ви 80 млн., вие трябва да дадете 20 млн. от себе си… Този холдинг с тези пари, които ще бъдат дадени, ще може да уреди съфинансирането, което не могат да си позволят повечето ВиК. Новата структура ще помогне на всички”, обясни Емил Димитров.

Нов механизъм за отпадъците

„Прокуратурата е установила, че в Бобов дол има отпадъци, но не опасни. Установила е, че вредните емисии са в нормите. Ние установихме, че комплексното разрешително е изтекло... Утре работна група ще отиде да провери всичките разрешителни от РИОСВ – Перник, ще сверим с оригиналите… Не трябва да се спира мощност, която има разрешение, която не излъчва вредни емисии, но не може да работи мощност, която няма комплексно разрешително“, каза още Димитров. По думите му има депа, на които няма издадено разрешение да съхраняват отпадъци, а вече имат отпадъци, и депа с отпадъци, за които изведнъж никой не знае откъде са: „Това, което се случва в страната, е истина. Контролният механизъм в момента не може да обхване всички… Очевидно трябва нов механизъм - работещ, при който, когато някой внесе по документи едно нещо, а то се окаже друго - вредно, опасно, неразрешено, да се забрани и площадката да работи, да се забрани и той да работи“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай