Време за Зоро или за пълна ревизия

Ако властта не отговори на очакванията за справедливост, доминото от кризи ще падне в парламента

Време за Зоро или за пълна ревизия | StandartNews.com
  • 5 горещи въпроса след избора на новия екоминистър
  • Ако властта не отговори на очакванията за справедливост, доминото от кризи ще падне в парламента

След Деница Сачева, още един нов министър нагазва в тинята да разрови боклука. Емил Димитров. За разлика от нея, Ревизоро поне е свикнал да рие в мръсотията. Все пак получи яркия си прякор след най-зрелищните, но и успешни акции срещу контрабандата в края на 90-те. А в онези години, за да спреш тира на границата, наистина се искаха две неща: смело сърце или обикновена лудост.
Водната криза даде глътка въздух на новата социална министърка. Макар и да влезе ад хок в буксуващите преговори с майките с болни деца, хората с увреждания, домовете за старци и социалните асистенти, успя да свали напрежението. И сега временно загърби камерите, за да се съсредоточи върху работата си. А прожекторите осветиха краткия път на Нено Димов от министерския кабинет до следствието, където той се сдоби с обвинение за водната криза в Перник.
Ревизоро посвети миналата година на стотици сметки, за да разбере как наливат гориво в бензиностанциите. Сега се изправи пред ново предизвикателство - да разбере как изпразниха язовирите и има ли формула, която да ги напълни.
С такива мисли прекрачи прага на екоминистерството, в което по думите на Костадин Паскалев няма нито един експерт по водите. Влезе без секунда толеранс и

натоварен с тонове обществени очаквания

Макар и биткаджия по рождение, наследството на Нено му вещае трудни работни дни и безсънни нощи. Първите въпроси, които чакат отговор са: източен ли е наистина "Студена", за да се лапнат едни вкусни пари, "спестени" от ремонта на стената на сухо, а не под вода? Отклонявана ли е питейна течност за "Стомана"? Има ли незатапена тръба от "Бебреш" към Правец, която оставя на сухо ботевградчани? Незаконният италиански боклук, който се складира у нас, на Ндрангета ли е и кои са хората на калабрийската мафия у нас? Има ли опасни немски бали на общинското сметище в Ямбол? Горени ли са биологични отпадъци в Бобов дол? Списъкът е толкова дълъг, че на човек му става лошо още преди да е стигнал до дежурните проблеми с еколозите и втората кабинка на Банско.   
Че Ревизоро ще даде всичко от себе си, за да измие срама на Нено Димов, спор няма. Но, че ще е сам в битката, е ясно отсега. Неслучайно веднага след избирането си юристът, досегашен шеф на парламентарната комисия за борба със сивия сектор призна, че ще му трябва малко време, докато "превключи" от граници, митници и контрабанда на цигари, алкохол, горива, на водна криза, боклук и мръсен въздух. Публично си поиска екоминистъра във втория кабинет на Борисов Ивелина Василева за заместник. Но на глас въздъхна, че това едва ли ще стане, защото тя е от големия коалиционен партньор и подобно предложение за нея

може да се приеме като обидно понижение

Всъщност изборът на Емил Димитров за екоминистър насочва погледа към 5 големи въпроса - и професионални, и политически:
1.  Адекватно ли е управлението на язовирите и сектор води, чиито канали текат към 5 министерства: на екологията, регионалното развитие, земеделието, икономиката и енергетиката? За жалост у нас двама приятели трудно си говорят, камо ли петима министри. Томислав Дончев с право се възмути на взаимните обвинения между Петя Аврамова и Нено Димов в кабинета му. Единственото пък, което могат да направят кохортата папконосци от 5 ведомства, е да си прехвърлят бумагите, подливайки си вода едни на други.
Затова сега Емил Димитров ще трябва да защити прякора си, като първо провери кой как стопанисва язовирите, както обеща. А след това да се заеме с ВиК сектора - от ревизия на милионите от ЕС за водни цикли в страната до създаването на новата единна компания за управление на ВиК дружествата в страната. За да стигне накрая до ВЕЦ-овете, за които според предупрежденията на експертите при очертаващата се трайна суша, вода няма да има.
2. Скърца ли файтонът на голямата коалиция? Правосъдният гняв върху главата на Нено Димов

извади от строя вицепремиера Красимир Каракачанов

Политическо убийство нарече той ареста на Димов, министър от квотата на ВМРО. Макар и през зъби, войводата скочи срещу ГЕРБ, защото Нено опра пешкира и на Петя Аврамова, чиято оставка Перник продължава да иска. И даде коз на БСП срещу властта: големият партньор обира овациите, малкият - плаща за провалите. За разлика от Сидеров и "Атака" обаче ВМРО и Каракачанов не могат да си позволят лукса сами да напуснат коалицията. Каракачанов е гарантът за изпълнението на договора за Ф-16 и предстоящите нови контракти за модернизация на армията. А този геополитически залог е прекалено висок, за да бъде проигран в партийни страсти. Затова най-малкото, което ВМРО може да поиска от ГЕРБ, е наистина експертна помощ за Емил Димитров, ревизия и реформа в сектора.
3. Разпада ли се каручката на малката коалиция? Никой не разбра какво точно са си говорили коалиционните партньори на съвета при Борисов. Всички обаче чуха, че било особено неприятно. Думите на Валери Симеонов кънтят вече няколко дни на жълтите павета, макар да не е ясно какво точно е направило срещата така противна. Дали фактът, че на овакантения пост отново е човек на ВМРО или отказа на ГЕРБ негови хора - министър, зам.-министър, бивш кмет и т.н., също да си понесат отговорността за водната криза. Пък и все по-ясно става, че
драмата не е само пернишка
4. Помпа ли мускули БСП? Червените пробват всячески да яхнат кризата - и с водата, и с боклука. До степен, че Корнелия Нинова благодари на ГЕРБ за правителствената рокада, защото така управляващите дали най-силния мотив за иначе рутинния вот на недоверие срещу кабинета. Проблемите, свързани с най-ценното за хора - вода и въздух, ще се окажат предизборната платформа на всички мераклии за соцлидер, които ще се явяват на вътрешните избори напролет.
5. Задава ли се парламентарна криза - фраза, която за първи път влезе в парламентарния речник на Мустафа Карадайъ? Като математик той много добре знае, че ако гледа цифрите в пленарна зала в сряда, отговорът е: не. Доказа го за пореден път "Воля", която с удобното си напускане на заседанието, негласувайки, даде шанс резултатът за Ревизоро за е 111 "за" на 96 "против". Като политик обаче Карадайъ е наясно, че държавата не може да се управлява ад хок - от криза в криза. А напоследък те гърмят като домино - от инфарктните социални теми, през водната криза и боклука, до скандалите с тол системата и протестите на автоинструкторите. Който не е размахал плакат пред МС, той не е получил каквото иска.

Министерският съвет се е превърнал в център за управление на кризи

с право констатира и Йордан Цонев.
Тежките кризи в началото на този политически сезон са достатъчно сериозни и достатъчно красноречиви, за да няма никой илюзията, че нещата могат да продължат по същия начин, предупреди Карадайъ. И заяви: "Сменят се министри, но трябва да има смяна на политиките и визия за реформи. Ние не чухме подобно нещо".
Време за предупреждения няма - проблемите трябва да бъдат решени в кратък срок, преди да е настъпила парламентарна криза, категоричен бе Карадайъ.
Истината е, че с присъединяването на Емил Димитров към правителствения екип, актуален става въпрос, провокиран от прякора му: най-добрият ревизор в България повлича крак за пълна ревизия по всички забатачени проблеми или просто Зоро става министър - ЕкоЗоро.
Ако е първото, властта ще получи обществени адмирации. Още повече, че пълната ревизия е свързана с акумулираното 30 години очакване за справедливост, въздаването на която е приоритет №1 на новия главен прокурор Иван Гешев. А както се видя по настроенията на перничани, хората не искат да видят просто министър в затвора - а наказание за виновен. Не подкрепи ли ГЕРБ Димитров и не сложи ли властта ред в хаоса на системите, които управлява, доминото от кризи ще падне в парламента.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай