Решено - избор на ВНС по стария начин

Това е решението на депутатите днес

Решено - избор на ВНС по стария начин | StandartNews.com

Народното събрание отхвърли окончателно предложението на ГЕРБ за създаване на специален ред за избори на народни представители за Велико Народно събрание, според което 200 от народните представители за Велико Народно събрание се избират по пропорционалната изборна система, а останалите 200 по мажоритарна изборна система.

Предложението бе отхвърлено с гласовете на общо 162-ма гласували, от които 63-ма гласуваха "за" и 99 - "против".

Христиан Митев от "Обединени патриоти" заяви принципна удовлетвореност от отхвърлянето на предложението. Той се мотивира с разпоредбите на чл.157 от Конституцията, според който избори за Велико Народно събрание се провеждат по общия ред.

Митев бе категоричен, че създаването на специална глава, която урежда специални правила за избор на представители на ВНС не би следвало да бъде подкрепяна.

От БСП и ДПС на няколко пъти настояха председателстващият заседанието в момента Валери Симеонов да провери системата за гласуване, защото тя работила днес без депутатите да налагат биометричните си данни, което поставяло под съмнение кворума и самото гласуване.

Симеонов отговори, че след проверка, е установено, че системата работи безупречно,вотът е по биометрия, няма подмяна на гласовете на депутатите, няма разместване на местата им, никой не е ставал от мястото си или е гласувал от чуждо място.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай