Петък,

Решават до дни дали ще има индексиране на пенсиите

От: Рачо Рачев, сн. БГНЕС -
Решават до дни дали ще има индексиране на пенсиите
A
A
A

Социалният министър Деница Сачева съобщи пред репортери в Добрич, че се надява до края на септември или в първите дни на октомври да стане ясно как ще бъдат увеличени пенсиите, като предстои решението да бъде взето на съвет на управляващата коалиция.

Има няколко варианта, които се обсъждат. Единият е да продължи добавката от 50 лева, друг е за преизчисляване на пенсиите с дохода от 2015 година, като при това положение ще могат да бъдат преизчислени пенсиите на 1 100 000 души, каза министър Сачева.

По думите й третият вариант е предложението от синдикатите за преизчисляване на всички пенсии като се промени индивидуалният коефициент, така че да се запази солидарният и справедлив модел на социалното осигуряване у нас.

Различните варианти общо биха стрували между 1 милиард и 200 милиона лева до 3 милиарда и 800 милиона лева годишно, посочи Деница Сачева.

В отговор на въпрос кой вариант тя предпочита, Сачева коментира, че смята за добър модела, който е свързан с индексация на индивидуалния коефициент, и да се продължи със споразумението със синдикатите и работодателите за швейцарското правило.

Според министъра така хората ще бъдат стимулирани да се осигуряват на техните реални доходи и всеки трябва да си дава сметка, че пенсията е заместващ доход, който отчита личния принос.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички