Ремонтират 1500 км пътища до края на годината

Ремонтират 1500 км пътища до края на годината | StandartNews.com

Елхово. До края на годината ще продължат и ще стартират ремонтите и рехабилитацията на около 1500 км пътища. До края на 2014 г. ще бъдат завършени общо 90 км нови пътища, което включва двата Лота на АМ „Марица" и Лот 4 на АМ „Струма" и обхода на Враца. Това обяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева след като даде старт на рехабилитацията на 7 км от обходния път на гр. Елхово.

Проектът е включен като подобект в Лот 6 на „Транзитни пътища V", по който се рехабилитира пътя Елхово – Бургас.

„Този обект е поредната стъпка към изпълнението на практика на новата политика в сектор пътища, а именно подобряване на състоянието на малките пътища", подчерта в своето изказване министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. От Публичната инвестиционна програма на правителството са отделени 50 млн.лв. за ремонти на второкласната и третокласна пътна мрежа.

Десислава Терзиева поясни, че следващия месец ще бъде обявен търг за още един проект по „Транзитни пътища V". Това е пътят Сливен – Ямбол- Средец с дължина около 65 км на индикативна стойност около 30 млн.евро.

„Работи се усилено по рехабилитацията на пътя Ямбол – Веселиново", съобщи още министърът след проверката на строителните дейности на второкласния път.

„Строителите ме увериха, че до края на месец май ще бъдат готови с 10-километровия участък", допълни Терзиева. Отсечката не е ремонтирана повече от 30 години, а е основна пътна връзка между Сливен и Ямбол. Финансирането на проекта с 4,5 млн.лв. е осигурено от Публичната инвестиционна програма на правителството.

„Политиката на правителството е насочена към рехабилитацията на второкласната и третокласна пътна мрежа, какъвто е и този обект и аз съм удовлетворена, че вече се изпълнява", заяви регионалният министър. „Със средства в размер на 500 хил.лв., осигурени от Публичната инвестиционна програма, започваме ремонт и на 2 км от пътя Елхово – Княжево", съобщи още Терзиева. Тя припомни, че само преди три дни започна рехабилитацията на близо 16 км от пътя Голям Манастир – Крумово – Инзово – Роза, финансиран с 8 млн.лв. по ОП „Регионално развитие" 2007-2013 г.

„Общо в Ямболска област, до края на годината, ще ремонтираме и рехабилитираме 86 километра пътища", обобщи министърът. „Предишното правителство смяташе, че завършването на автомагистрала „Тракия" е напълно достатъчно за региона, без да се отчете, че в цялата област имаме много работа по второкласната и третокласна пътна мрежа, която не бе приоритет на бившите управляващи. В резултат на това имаме съсипани пътища, по които населението се предвижва изключително трудно", обясни Десислава Терзиева. Тя бе категорична, че строителството на големите инфраструктурни обекти продължава, но паралелно с това се обръща внимание и на малките пътища.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай