Ремонтираме МИГ-ове с пари от спряна контрабанда

Ремонтираме МИГ-ове с пари от спряна контрабанда | StandartNews.com

Всеки ден ще има ДДС операции и удари срещу източването на бюджета, обеща Борисов

Премиерът ще даде и 2 млн. лв. за поправка на хеликоптерите

Пари за ремонт на изтребителите в Българската армия обещава премиерът Бойко Борисов на вчерашното заседание на кабинета. Средствата ще дойдат от по-големите приходи в бюджета след пресичане на контрабандни схеми, става ясно от стенограмата на заседанието.

"На Ненчев съм му казал, сложи ли ми договор за ремонт на изтребителите на масата, му го финансираме веднага целия, за да гарантираме няколко години стабилност, докато се провеждат консултации и предварителни разговори, за да могат да се подготвят", посочва Борисов. Премиерът обещава и 2 млн. лв. още тази есен за ремонт на двигателите на два хеликоптера. Без тях армията не може да се справи с гасенето на пожарите, обяснява военният министър Николай Ненчев. Той докладва, че огнената стихия в Странджа се е разраснала за ден от 4000 на 6000 дка.

"Те се обслужват само от един Ми17, на който се сменят два екипажа. До момента сме изсипали 213 т вода. Държим ги по 9 часа във въздуха", посочва Ненчев. Той информира, че се прави всичко възможно хеликоптерите да бъдат ремонтирани в българско дружество "Летец", което дава по-ниска цена. "Действайте, за да не се губи време, защото не се знае до октомври какво и как ще се случи", дава указания Борисов. Той добавя: "Значи днес митниците и данъчните да работят за два милиона в повече още".

Към края на юли изпълнението на приходите е впечатляващо, отбеляза по време на заседанието зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев. Събрани са малко над 19 милиарда лева, което е 62,7% от годишния план. По думите на Ананиев такава висока събираемост не е постигана в последните години. Излишъкът към края на юли е 801 млн. лв. За сравнение за същия период на м.г. дефицитът е бил 1.147 млрд. лв. От отчета на финансовото министерство става ясно, че само за юли са събрани 64 млн. лв. повече от акцизи. "Това е точно в резултат на борбата с корупцията и измамите по нашите митници и граници", отбелязва зам.-министър Ананиев.

По този повод премиерът Бойко Борисов благодари на Агенция "Митници", НАП, прокуратурата, МВР, ДАНС и БОП за добре свършената работа срещу "черните пари, които се генерират". "Сами разбирате, че всичко това отива в частни джобове и сега се изправя срещу нас. Затова искам още веднъж да благодаря на колегите от Реформаторския блок, на АБВ, на всички, които проявявате воля. Всички, които говорят за служебни правителства, нови избори, са точно тези, които понасят най-големите щети в момента.

Защото това означава да няма държава 6-7 месеца", коментира още министър-председателят.
По повод прекратените контрабандни канали той казва: "Кораби, които ги бяхме нарочили заради контрабанда на горива, отидоха на докове да си ги ремонтират за дълго и ще чакат смяна на правителството". И призовава министрите си за търпение, воля и сила. "Всеки ден ще има ДДС операции, по контрабандата, по източването на бюджета", обещава Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай