Рекорден брой жалби за изборни нарушения в Пиринско

Рекорден брой жалби за изборни нарушения в Пиринско | StandartNews.com

Благоевград. Ниска избирателна активност, но рекорден брой жалби. Така премина изборният ден в Пиринско.

"Жалбите валят като лавина, едва смогваме да ги изчетем и да ги обработим", оплака се Йордан Симонски, заместник-председател на РИК-Благоевград. До 16,00 часа в неделя сигналите за изборни нарушения надминаха 70, което е почти три пъти повече от тези на евроизборите. Повечето от тях за разлепени агитационни материали в близост до секциите. По-скоро става въпрос за отдавна поставени плакати на различни партии, които просто не са премахнати, а не за специално залепени в изборния ден, обясниха от РИК. ПП ГЕРБ – Гоце Делчев подаде жалба до РИК – Благоевград и РПУ – Гоце Делчев във връзка с масово извозване на хора към избирателни секции 24, 25 и 26 в града. Действията са организирани от Костадин Хаджииванов и будят подозрение у граждани, че са свързани с извършване на агитационна дейност в изборния ден и купуване на гласове в полза на Коалиция „БСП лява България". Същото се наблюдавало и в секции 17, 18 и 19, както и на ул. „Потока", където друго лице - Благой Кубалищалиев, организира извозване на граждани до секциите. Подозренията отново касаят неправомерна агитация и купуване на гласове в полза социалистите. В информацията се посочва още, чe двамата синове на Кубалищалиев са членове на същите СИК-ове, а също така срещу лицето има и подавани сигнали във връзка с нерегламентирана дейност по време на предишни избори. Този сигнал бе препратен за проверка в полицията. В Белица пък бдителни избиратели се оплакаха, че бившият областен управител на Пиринско и кандидат - депутат на ДПС Муса Палев контролира вота, като агитира хората близо до една от секциите. Твърди се, че той, заедно с кмета на белишкото с. Дагоново Страхил Барбунов стояли на по-малко от 50 м от секция в селото, което се тълкувало като агитация и контролиране на вота. С колата на селския кмет пък се возели избиратели до мястото за гласуване.
В РИК има и сигнали срещу кметове от населени места с мюсюлманско население. Управникът на белишкото село Краище е обвинен, че нарочно спрял тока в помещението, където е настанена СИК.

ГЕРБ се оплаква още, че в четири петрички села върху членовете на СИК се упражнявал натиск да дописват под черта хора, които липсват в избирателните списъци.

Общински съветник от Белица пък бе заличен като председател на СИК, защото законът забранява на лица, които са на изборна длъжност, да бъдат членове на СИК. В две секционни комисии в региона се е наложило да бъдат подменени членове, защото в тях били баща и син, както и две сестри.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай