Вторник,

Регионалният министър разкри как ще спасява пътните строители

От: Иван Ангелов, кадър бТВ -
1579
Регионалният министър разкри как ще спасява пътните строители
A
A
A

Не договорите им, а неизрядните възлагания - това е проблемът с пътните фирми, стана ясно от думите на служебния регионален министър Иван Шишков пред бТВ.

Той обяви, че въпросните възлагания са правени след 2018 г. от правителството на ГЕРБ.

„Строителните компании станаха заложник на тази политика – политиците се отдръпнаха и ги оставиха да спорят със следващата власт“, допълни служебният министър.

Шишков определи като конструктивна срещата си вчера с бранша. На нея са се разбрали, че на фирмите ще бъдат изплатени парите за строителството на лотове 1,2 и 3 на магистрала „Хемус“, за да бъдат изпълнени те в срок. Също и за скоростния път Видин – Благоевград.

Иван Шишков каза, че е бил изненадан от недовършеното строителство на газовата връзка с Гърция. Вчера той обяви, че цялата държава е в помощ на строителя на връзката, за да може обектът да бъде завършен.

Шишков каза още, че е договорено до края на днешния ден строителят да представи график за завършване на обекта. Установено е забавяне и безспорно има недовършени строително-монтажни работи, но въпреки всичко строителят трябва да се мотивира, а не да се демотивира, подчерта регионалният министър. Затова от изпълнителите е поискано да бъдат изключително бързи, но без да нарушават качеството.

Оставащото за изпълнение ще бъде разделено на два етапа, като първият ще включва това, без което интерконекторът не може да заработи. Във вторият ще бъдат неща, които не са пряко свързани с неговата сигурност. Така ще бъдат спечелени два-три месеца, а по този начин обектът ще може да се въведе по-рано в експлоатация.

Има идеи за улесняване на процедурата. Тя обаче трябва да е по законов ред и без пропуски в строителството и нормативните изисквания, за да може газовата връзка да се въведе в експлоатация, категоричен е Иван Шишков.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички