Реформаторите с единна регистрация до седмица

Реформаторите с единна регистрация до седмица | StandartNews.com

Десните дават рамо на изключения от ГЕРБ депутат Здравко Димитров в Пловдив

Реформаторите са на път да изгладят противоречията помежду си за подписване на коалиционно споразумение за съвместно явяване на местния вот. Партиите в блока обаче се разминаха по въпроса на какъв етап от постигане на съгласие са. Според ДСБ консенсусът е налице и до края на седмицата споразумение ще бъде подписано. Представител на ръководството на тъмносинята партия заяви за "Стандарт", че след тежки неколкомесечни преговори коалиционните партньори са се разбрали по най-спорната точка - за единна регистрация. На това особено силно държаха от ДБГ - партията на Меглена Кунева. Това бе условието им за удържане единството на блока. От ДСБ обаче не бързаха да се съгласят. "Никога не сме били против, но за нас това е маловажен, технически въпрос. По-важно бе първо местните структури да постигнат консенсус и чак тогава да пристъпим към подписване на споразумение. Разбирателството вече е налице", коментираха вчера хората на Радан Кънев. От ДБГ обаче изразиха умерен оптимизъм.

"Едва когато видим подписите, ще сме сигурни. Пък и споразумението може да е факт едва в началото на септември", контрираха от партията на Меглена Кунева. От три седмици в централата на тъмносините заседава предизборният щаб. Единен организационен отдел, съставен от представители на петте партии, вчера подписваше на пълномощните на членовете на Общински избирателни комисии. "Изгладили сме противоречията си, особено в големите областни градове. Уреждаме отношенията само в отделни по-малки селища", увериха от организационния отдел.

Още в средата на юли стана ясно, че кандидатът за кмет на София на РБ ще е представителят на ДСБ - депутатът Вили Лилков, и се спореше само кой ще води листата с общински съветници. Най-големи шансове да застане начело има номинираният от тъмносините Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката и енергетиката в първия кабинет "Борисов". За второто място спорят ДБГ и СДС. Хората на Кунева лансират Прошко Прошков, а на Божидар Лукарски - археолога доц. Борислав Бориславов. Четвъртото място отново е за ДСБ - екозащитничката Марта Георгиева. Очаква се съгласието на световната звезда в тениса Маги Малеева да се включи в надпреварата. Подредбата на листата ще бъде окончателно утвърдена, след като се уточнят номинациите за районни кметове. Най-спорен е претендентът за кв. "Лозенец".

В Бургас реформаторите ще подкрепят кандидата на ГЕРБ - настоящия градоначалник Димитър Николов въпреки амбициите на ДБГ да наложи областния си координатор. В Кюстендил управляващите пак са заедно и застават зад Петър Паунов. Във Варна обаче блокът ще играе със своя номинация - Чавдар Трифонов. Интересно е решението за Пловдив - там РБ ще подкрепи изключения от ГЕРБ депутат Здравко Димитров. Във Враца и Русе ще дадат рамо на кандидатите на Патриотичния фронт - Красимир Богданов и Искрен Веселинов, и двамата от ВМРО, а в Плевен и вероятно в Благоевград войводите ще върнат услугата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай