Референдум в ГЕРБ за властта

Референдум в ГЕРБ за властта | StandartNews.com

Областните лидери на партията казват в понеделник ще има ли нови избори

Референдум в ГЕРБ за властта е решил да прави Бойко Борисов. В понеделник Генерала събира 200 от елита на партията на разширено заседание в зала 6 на НДК. Основна точка в политическата дискусия ще бъдат завършилите преговори с парламентарно представените сили. И евентуалното продължаване на разговорите с Реформаторския блок и Патриотичен фронт НФСБ-ВМРО в лидерски формат. Лично Генерала е дал да се разбере пред своите, че е готов да даде втори шанс на двете формации. Но при условие, че реформаторите решат противоречията в коалицията и приемат програмата на ГЕРБ за излизане от кризата. В дискусията ще участват всички новоизбрани депутати на ГЕРБ, местните лидери на партията, евродепутати, както и кметове. "Ние сме последователни и диалогични в тези преговори, но на нас ни трябват стабилни партньори за коалиционно споразумение", отбелязал вчера пред членове на Изпълкома на ГЕРБ Борисов. Затова и настоял в понеделник да се чуе мнението на елита на ГЕРБ за следващите ходове по разговорите. Тогава ключови ГЕРБери ще поставят въпроса и за евентуални нови предсрочни избори. Структурите ни по места са готови, но това е най-лошият сценарий за страната, коментираха за "Стандарт" знакови лица от ГЕРБ. След срещата с реформаторите стана ясно, че ГЕРБ прекратява "засега" разговорите с тях за съставяне на правителство въпреки съвпаденията по 90 процента от приоритетите в програмите на двете партии, включително за спорната реформа в правосъдието.

С Патриотичния фронт хората на Бойко Борисов не успяха да постигнат консенсус по 4 от 18-те най-важни за решаване точки от програмата на ГЕРБ. "Искахме да чуем от тях ясно поименно поемане на споделена отговорност с предложения за личности, които да участват в състава на кабинета. Това обаче не се случи", казал Генерала на екипа си след близо седемчасовата среща с Реформаторския блок.

"Очакваме от Реформаторския блок да изчистят онези проблеми във връзка с легитимацията на хората, които водят разговорите", заяви вчера Менда Стоянова. И уточни, че с Патриотичния фронт ГЕРБ има четири теми "с много различия". А очакванията са патриотите да ги дискутират във вътрешно-коалиционен формат и да заявят след това дали могат да подкрепят политиките на ГЕРБ. Вчера Румяна Бъчварова уточни, че ГЕРБ не възразяват да има референдум за евентуално членство на Турция в ЕС, когато България трябва да ратифицира договор. "Това е точната формулировка в следващите четири години, ако се наложи България да ратифицира договор за присъединяване", уточни Бъчварова.

Реформаторите с вътрешен правилник

Депутатите от Реформаторския блок се събраха на първо заседание. И започнаха да пишат вътрешен правилник "за дейността на ПГ на РБ". Две подкомисии ще има в парламентарната група на Реформаторския блок, уточниха от пресофиса на формацията. Едната комисия е юридическа и ще изготви правилника на парламентарната група. Другата комисия е по бюджет и финанси и ще работи по предстоящите дебати по актуализацията на държавния бюджет. Днес ръководството на "Движение България за гражданите" ще проведе заседание в Стара Загора. Хората на Меглена Кунева ще анализират резултатите от вота на 5 октомври, а Димитър Танев от преговорния екип на реформаторите ще информира съпартийците си за проведените с ГЕРБ първи кръг преговори, както и "ще бъдат обсъдени перспективите за нови разговори".

Екипът на Бойко загърби и ББЦ

Хората на Бойко Борисов затвориха вратата на "България без цензура" за бъдещо управление. Това стана ясно след кратки разговори между преговорните екипи на двете партии в сградата на Народното събрание в петък.

"Не получихме достатъчно уверения за това, че екипът на ББЦ има готовност да постави обща политическа позиция на своята партия", заяви Румяна Бъчварова от ГЕРБ след срещата. По думите й хората на Бойко Борисов се отнасят изключително сериозно към разговорите за съставяне на кабинет.

"Имаме доста различия, може би сме достатъчно малки за ГЕРБ и те нямат нужда от нашата помощ", каза Светлин Танчев от "България без цензура". На срещата между двата екипа са били разгледани и обсъдени едва четири точки от програмата на ГЕРБ, като едва по една от тях - евроатлантическата насоченост, е постигнат консенсус.

"След решението да прекратим разговорите по същество ги информирахме за политическите изисквания, политическата рамка на нашите намерения за съставяне на правителство", каза още Румяна Бъчварова. От хората на Николай Бареков обявиха пък, че са дошли на срещата, за да видят къде могат да намерят общи приоритети и дали е възможно да се върви към стабилно управление. "Няма да има втора среща с ББЦ", категорична беше още Цецка Цачева от ГЕРБ. Румяна Бъчварова обясни, че от "България без цензура" имат много програми. "Ние не успяхме да установим откъде тръгваме, за да определим докъде стигнахме", каза още Румяна Бъчварова в отговор на въпрос за какво са били готови да отстъпят ББЦ.

Днес преговорите продължават с екип от партия "Атака". Очаква се, ако председателят на партията Волен Сидеров поиска разговорите да бъдат излъчвани на живо, срещата да бъде кратка.

Мандат за Бойко до 10-ти ноември

Президентът кани на разговори парламентарните шефове на партиите след 27.10

Най-късно на 10 ноември президентът Росен Плевнелиев ще връчи мандата на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за съставяне на правителство. След старта на 43-тото Народно събрание на 27 октомври, държавният глава ще инициира поредица от консултации с ръководствата на парламентарно представените сили. Преди два дни Плевнелиев даде да се разбере, че след като партиите сформират парламентарните групи, първо ще проведе консултациите, предвидени по конституция. Всяка политическа сила ще влезе на разговори с държавния глава поотделно. Заявката на Плевнелиев е те да бъдат детайлни, подробни, с анализ на свършеното от служебното правителство, както и по ключовите за държавата приоритети на новоизбрания парламент. Според юристите на партиите, ако разговорите са детайлни, то мандат на първата политическа сила може да се връчи най-рано около 10 ноември. Ако обаче президентът реши да прави по 2 консултации на ден, но мандатът може да бъде даден веднага след Деня на будителите.

"Давам си още две-три седмици да бъда служебен премиер. Смятам, че ще се състави ново правителство", заяви в същото време премиерът Георги Близнашки. По думите му, нови избори биха били катастрофални за България. Според Близнашки е по-добре, че в парламента са влезли осем партии. Служебният премиер обаче отправи критики към представителите на Реформаторския блок за поведението им по време на преговорите с ГЕРБ. "Всички са събрани заедно, нека малко да успокоят страстите си и да се опитат да влязат в диалог. Аз лично съм изненадан защо реформаторите не могат да оценят собственото си присъствие в политическото пространство", отбеляза Близнашки пред Нова тв.

Плевнелиев: Не търсим месии, а обединение

"В България има силна политическа воля за формирането на правителство и начинът да се постигне това не е в преговорите за постове, а с обединението около ясна програма за действие". Това заяви президентът Росен Плевнелиев в рамките на участието си в работата на АСЕМ. По време на форума той е разговарял и с много от европейските си колеги, които са изразили подкрепата си за създаването на стабилно българско правителство и са споделили опита на своите държави. Плевнелиев подчерта, че народът не очаква повече месии и спасители, а иска утвърждаване на демокрацията и работещи институции. "Коалиционната култура е част от нея. Можем да я постигнем само когато знаем, че тя стъпва на силни и ясни принципи, да отговорим какво смислено искаме да свършим за държавата, а не кой какви постове ще получава", категоричен бе президентът. В отговор на въпрос държавният глава отбеляза, че кризата в Украйна, както и ескалацията на напрежение в Близкия изток, също са били обсъдени по време на форума. Президентът изрази надеждата си за постигането на устойчиво решение на украинската криза чрез диалог и изпълнение на споразумението от Минск. "Това, което силно ме притесни от речите на европейските политическите лидери, както и на Руската федерация, беше различната оценка за това върху какво базираме оттук нататък действията си, защото се говори за върховенството на правото и за правовата държава. Има съвсем различни оценки кое решение е базирано на върховенството на правото и кое не", заяви държавният глава. Президентът отбеляза и че за съжаление позициите и на двете страни в конфликта са много категорични и продължават да се раздалечават.

Съвет на старейшините ще помага на Борисов

Съвет на старейшините като част от ръководството на академичен и индустриален клуб "Добри Желязков" ще помага в работата на Министерския съвет и на Народното събрание. Това стана ясно след близо двучасова среща между председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров, негови колеги и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. "Обсъдихме най-важните приоритети и опасности за България, както и възможните решения на проблемите. Обединихме се около мнението, че академичната общност и бизнесът трябва да бъдат активен участник при взимането на важните управленски решения в държавата", обясни след срещата Генерала.

Учените и индустриалците обаче се обявиха категорично против нови избори. "От няколко седмици сме много разтревожени от факта, че ако България няма силно подкрепено парламентарно правителство, няма да могат да се разрешат натрупаните проблеми през последните години. Категорично сме против това някой да мисли и да говори за влизане от избори в избори", посочи Воденичаров.

На срещата освен учените от БАН присъстваха бизнесмените Цоло Вутов, Красимир Дачев, както и академикът Антон Дончев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай