Речи вместо кабинет в парламента утре

Избор на правителство не е включен в дневния ред

Речи вместо кабинет в парламента утре | StandartNews.com

Политически речи вместо гласуване на кабинет ще има в парламента утре. Вотът за проектоминистрите на "Има такъв народ" не е включен в дневния ред на заседанието, каза председателят Ива Митева пред бТВ.

„Пламен Николов е пуснал заявление до мен и до президента, че си оттегля кандидатурата за премиер“, каза Митева. И допълни: "Затова въобще не съм сложила точката за гласуване на проектокабинета в дневния ред на народното събрание за утре.".

По-рано днес номинираният за министър-председател Пламен Николов обяви, че ще оттегли кандидатурата си с волеизявление утре, като уточни, че мотивите ще бъдат "лични причини" и няма юридически пречки за това.

До тази ситуация се стигна, след като лидерът на ИТН Слави Трифонов обяви във видообръщение, че партията му изобщо няма да внесе за гласуване в НС номинирания от нея кабинет. Няма и да подкрепи правителство на "партиите на статуквото, на "Демократична България" или на "Изправи се БГ! Ние идваме!"".

Трифонов нарече отказа на "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!"" да подкрепят кабинета на ИТН въпреки постигнатото съгласие за 57 управленски мерки и приоритети предателство.

Така утре сутрин заседанието на парламента най-вероятно ще започне з декларации от групите за новата ситуация, в която се намира страната. И "Демократична България", и БСП заявиха готовност да правят правителство с третия мандат, но без гласовете или на ИТН, или на ГЕРБ, това е невъзможно. Така че новите избори чукат на вратата. Вече се появи хипотезата за вот 2 в 1 - парламентарни и президентски избори, в навечерието на Димитровден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай