РБ брани чипа в личните карти

РБ  брани чипа в личните карти | StandartNews.com

Реформаторите се обявиха против отпадане на изискването чип в личната карта да е носител на електронния идентификатор. Предложението бе направено в сряда вечерта на заседание на Вътрешната комисия от шефа на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и прието. Промяната е заложена в Закона за електронната идентификация, внесен от МС.

"Това е стъпка в грешна посока, защото ще попречи на възможността за електронно гласуване", възрази депутатът от РБ Антони Тренчев. "Въпрос е на политическа воля – искаме ли общодостъпно, лесно, ефективно електронно гласуване и електронни услуги. Най-логичният и лесен начин е електронният идентификатор да е в личната карта. Това е европейски регламент, така се прави в целия ЕС. Притесненията за неговата сигурност са напълно неоснователни", допълни Тренчев.

Друг аргумент изтъкна Димитър Делчев. Според него от ГЕРБ се опасявали, че тези електронни лични карти биха били по-скъпи за гражданите. "Това беше оборено още на комисия, защото от МВР казаха, че имат разчети, с поред които издаването на електронните лични карти ще струва точно толкова колкото и в момента. За нас е важно това издаване да започне час по-скоро, защото с новите лични карти българските граждани ще имат много повече възможности отколкото със сегашните на същата цена", каза той.

Ако искането на Реформаторите бъде отхвърлено, те ще внесат отделен законопроект за промени в Закона за българските лични документи.

Нашата позиция е единна позиция на РБ. Да, включва разговори с колегите от ГЕРБ, коментира Найден Зеленогорски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай