Разпращането на инструкции било практика в БСП

Разпращането на инструкции било практика в БСП | StandartNews.com

София. Депутати от БСП не показаха притеснение от разпространените късно в сряда „опорни точки" за протестите и обясниха, че в партията често се пращали подобни инструкции по различни теми. Файлът, който изтече в balkanleaks, съдържа указания към членове на партията какви тези да поддържат, когато говорят за събитията в столицата.

Представители на левицата потвърдиха автентичността на писмото. От опозиционната ГЕРБ пък излязоха с остра декларация.

Според председателя на Народното събрание Михаил Миков опорните точки представят една от гледните точки и са оценка на факти и ситуации.

„Не виждам нещо странно, това е една от гледните точки към това, което се случва. То не изтича нещо тайно, какъв е проблемът?", коментира той.

Пред бТВ пък депутатът от левицата Румен Гечев коментира, че постоянно получава подобни опорни точки, но не винаги се ръководи от тях, защото има и собствени аргументи.

„Няма нищо особено в опорните точки, това са чести инструкции към депутати. Пресцентърът на БСП подготвя синтезирана информация за събития и ги праща на депутати. Опорните точки са толкова добри, че и ГЕРБ ги чете", обясни Гечев.

Междувременно ГЕРБ разпространи декларация, в която определи случая като „грандиозен скандал", който „показва нагледно технологията на бившите комунисти как се фабрикува целенасочена манипулация".

„По този начин цели ли се възраждането на член 1 от комунистическата Конституция, според която БКП и държавата са едно?", питат от ГЕРБ.

Т.нар. „опорни точки" са изготвени от парламентарния секретар на МВР Тодор Пройчев, показва електронния подпис на файла. Те указват на представителите на БСП тези за протестите, действията на полицията, кой стои зад демонстрациите и какви са участниците в тях.

Публикуваме текста на писмото в пълния му вид:

Опорни точки

За протестите

  • През целия ден и вечерта на 12 ноември едва ли са протестирали повече от 1600 души. Организатори – Бойко Борисов, Цветанов, кръга на „Котараците", „Титаните" от чистотата. На практика имаше 2 протеста:
  • Първият по-рано през деня – около 500 души в пика. Профил: около 2/3 или 300 човека – студенти, останалите 1/3 или 200 човека – „зелени", анархисти, „традиционните" протестъри с тъпаните. На студентите от НАТФИЗ са оферирани до 700 лева за кадри със студенти в кръв. Съседи с изненада разпознали и „студента" с пукнатата вежда, за когото дори не предполагали, че е студент (което не означава, че не е такъв). Същият, май, не бил много добре с главата.
  • Вторият протест – в късните следобедни часове и вечерта. Протеста на погромите и вандалските прояви. Счупени бутилки пред парламента, хвърляни по полицаите, бутилки с минерална вода – също, всичко това се прави от „втора линия". Рушене, дърпане и бутане на загражденията. МВР издирва извършители на хулиганските и вандалски прояви. Не може да бъде наречен студентски „протест", защото най-вече самите студенти обявиха, че се прибират в Университета. Протест на ултрасите и агитките, хора от „Титан" и свързани с бившия шеф на „Напоителни сисистеми". Отново – „зелените", свързани с Прокопиев, включително и журналитска Лора Филева – надничарка при Прокопиев, работи в „Дневник", и дъщеря на Румяна Бъчварова, шеф на кабинета на премиера Борисов. Разплащането с „протестиращите" – в отдалечените от центъра квартали на София, тарифи – между 50 и 80 лева на глава за „протестиращ". Традиционните автобуси на ГЕРБ от Благоевград и Перник.
  • Профилът на задържаните от МВР почти 50 лица (49 според официалната сводка) на 12 и 13 ноември едва ли отговаря на студентския – основно лица около и над 40 години.
  • Търси се радикализация и създаването на нов импулс на увяхващия протест (цифрата) с нови цели на протестиращите – МВР и ръководството на министерството. Днес Бойко Борисов за първи път напада МВР и полицията за „полицейското насилие" при снощните й действия и персонално главния секретар Светлозар Лазаров (незаслужено си бил получил генералските звездички), въпреки че нееднократно е декларирал: Няма да хвърля дума срещу българската полиция. В същия ден и протестиращите студенти решават да преместят протеста си пред МВР, за да търсят сметка за „полицейското насилие".
  • Днес на практика Борисов потвърждава, че е организатор на метежите. Признава, че организира и медийното отразяване на „протестите", като ожалва журналистите от БНТ и Канал 3.
  • Сега Борисов планира „протестна вълна". Досега „протестите" така и не успяха да „излязат" от София. Затова в събота Борисов свиква партиен протест в Пловдив, където ще дава и указания на кметовете на ГЕРБ в страната да бутат правителството и да организират локални метежи, включително и по темата за бежанците. Пример – бунта в Телиш, организиран от Цецка Цачева и оглавен от кметицата от ГЕРБ Нели Дакова.

Мероприятието е изнесено в Пловдив, за да се създаде впечатление, че има бунтове и извън София. По следващата седмица ще прави протести и в Бургас, Благоевград, Велико Търново, Габрово и т.н. Сценарият на Борисов е да вдигне протестна вълна подобна на тази от февруари. Протестът в Пловдив ще бъде гарниран с „граждански" такъв в София.

  • МВР НЕ Е ПРЕВИШИЛО ПРАВОМОЩИЯТА СИ, А Е ВЪЗСТАНОВЯВАЛО ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД, КАКВАТО Е И ОСНОВНАТА МУ ЗАДАЧА. СИЛИ, ОТДЕЛЕНИ ЗА ПРОТЕСТА, НЕ СА В УЩЪРБ НА БОРБАТА С ПРЕСТЪПНОСТТА. НЯМА ПРОМЯНА В БЮЛЕТИНА ЗА 12 НОЕМВРИ. ПРОКУРАТУРАТА СЛЕДИ ЗА ЗАКОННОСТТА НА ДЕЙСТВИЯТА НА ПОЛИЦИЯТА И ДОСЕГА НЕ Е РЕАГИРАЛА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай