Разнобой в БСП за подкрепата на Слави

Предизборната програма на "Има такъв народ" е по-близка до ГЕРБ, каза Янаки Стоилов

Разнобой в БСП за подкрепата на Слави | StandartNews.com

Разнобоят в БСП по повод евентуалната подкрепа на партията за кабинет на Слави Трифонов се задълбочава. След Крум Зарков, който заяви, че „заявката за подкрепа за правителство на Слави Трифонов е непремерена”, и емблематичният социалист Янаки Стоилов изрази резервите си.

ВИЖ ОЩЕ: Крум Зарков изненада БСП. Опъна се на Нинова

Прегледах предизборната програма на "Има такъв народ" и смятам, че тя е по-близка до тази на ГЕРБ, а не до БСП, каза Стоилов. И допълни: "Аз мисля, че БСП ясно трябва да заяви, че ако тя оказва подкрепа за формиране на кабинет, то е с оглед пандемията, да се направи ревизия на бюджета, да се възстанови парламентаризмът. Ако се формира правителство, то трябва да е с кратък хоризонт до президентските избори.".

ВИЖ ОЩЕ: Румен Овчаров знаково обръща гръб на Нинова

Трябва да запазим достойнство, като заявим политическите темели, които за нас са важни, коментира в събота Зарков.

Тези, които спечелиха изборите, искат, но не могат да направят правителство. Следващите могат да получат подкрепа, но не е сигурно дали я искат, продължи с анализа си пред бТВ Янаки Стоилов.  Той подчерта, че президентът ще спази конституцията и ще даде мандата първо на най-голямата политическа сила в новия парламент.

Вчера Румен Радев обяви, че няма да бави процедурата. ГЕРБ пък заявиха, че ще предложат кабинет, защото като партия победител в изборите дължат това на избирателите си

Янаки Стоилов смята, че БСП трябва да се сплоти и да намери отговори на въпросите какво очакват симпатизантите. За пленума, който предстои в събота той заяви: "Не се очаква това да бъде нов априлски пленум. Има предложения за конгрес. Вкарването на каквито и да е имена (за председател, бел. ред.), само създават напрежение".

"Сега се решава въпросът дали БСП ще остане основен опозиционен фактор", подчерта още Стоилов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай