Разкритие. Кога Радев свиква парламента

Очевидно няма да има голямо протакане

Разкритие. Кога Радев свиква парламента | StandartNews.com

Ако Румен радев иска бързо да връчи първия мандат, целта е отново да има избори в края на юли. Това обясни пред БНР доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право.

"Има два възможни пътя, които държавният глава може да избере след изборите. Първият е сравнително бързо да бъдат водени консултациите и да станем свидетели на бързо връчване на първия проучвателен мандат. Това ще канализира и структурира процедурата. Ще има срокове, макар и някои да са ориентировъчни. 

Другата възможност е да бъде формирано правителство и то да организира предстоящите местни избори. Този вариант е по-малко вероятен. Има теоретичен шанс, но първите две политически сили си казаха сериозни думи. Пътят един към друг може да е доста труден. ГЕРБ има най-голям интерес от съставяне на правителство, което да подготви местните избори. Те имат най-много кметове на общини".

Доц. Киселова посочи, че няма пречка, ако ЦИК успее да се справи в законово установения срок и представи списъка на обявените за избрани народни представители, президентът да свика Народното събрание още преди Разпети петък. 

"Най-късно на 18 или 19 април то ще бъде свикано".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай