Разкритие! Докога Радев ще чака кабинет

Коментар на водещи политолози

Разкритие! Докога Радев ще чака кабинет | StandartNews.com

Каква роля може да има президентът Румен Радев за съставянето на правителството и може ли неговите действия да повлияят на партиите да излъчат редовно правителство? Този въпрос разясниха по Нова нюз специалистите по Конституцията Борислав Цеков и доц. Наталия Киселова.

“Държавният глава трябва да се въздържа да се бърка на политиците”, коментира Цеков и допълни, че това не са неговите функции според основния закон. Той поздрави Румен Радев за това, че обеща да даде време на първите две партии да се опитат да постигнат съгласие.

Борислав Цеков каза също, че първата политическа сила също не може прекомерно да протака предложението си за премиер, което е важно от гледна точка на процедурата.

“Президентът е господар на времето”, коментира доц. Киселова. Тя допусна обаче, че Румен Радев може и да забърза процедурата по връчване на мандати, ако види, че първите две политически сили не постигат съгласие за правителство.

“В демокрацията винаги има избори, тази есен местни, догодина европейски, а след това президентски”, припомни доц. Киселова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай