Вторник,

Разкритие! Докога Радев ще чака кабинет

От: Редактор -
921
Разкритие! Докога Радев ще чака кабинет
A
A
A

Каква роля може да има президентът Румен Радев за съставянето на правителството и може ли неговите действия да повлияят на партиите да излъчат редовно правителство? Този въпрос разясниха по Нова нюз специалистите по Конституцията Борислав Цеков и доц. Наталия Киселова.

“Държавният глава трябва да се въздържа да се бърка на политиците”, коментира Цеков и допълни, че това не са неговите функции според основния закон. Той поздрави Румен Радев за това, че обеща да даде време на първите две партии да се опитат да постигнат съгласие.

Борислав Цеков каза също, че първата политическа сила също не може прекомерно да протака предложението си за премиер, което е важно от гледна точка на процедурата.

“Президентът е господар на времето”, коментира доц. Киселова. Тя допусна обаче, че Румен Радев може и да забърза процедурата по връчване на мандати, ако види, че първите две политически сили не постигат съгласие за правителство.

“В демокрацията винаги има избори, тази есен местни, догодина европейски, а след това президентски”, припомни доц. Киселова.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com