Вторник,

Рашков разкри схеми с пари за пътища и призна: Караджов не е в тях

От: Стандарт -
5005
Рашков разкри схеми с пари за пътища и призна: Караджов не е в тях
A
A
A

На пресконференция министърът на вътрешните работи Бойко Рашков съобщи за скандални кражби от парите, предвидени за строителството на АМ „Хемус“.

АПИ е превела авансово на държавното дружество „Автомагистрали“ 400 милиона лева за доставка на материали и механизация за лот 7,8 и 9 от „Хемус“. „За тях няма подробен устройствен план (ПУП) изобщо, но сумите са отпуснати. „Автомагистрали“ ЕАД е превела на дружество авансово плащане в размер на 84 милиона и близо 500 000 лв. за доставка на материали на лот 8 на „Хемус“, въпреки това.

При постъпването на авансовите средства, те са използвани от пътния строител. В края на 2020 г. е закупен имот в центъра на София за сума от 27 милиона и 402 000 лв. Там се извършват активни строителни дейности. На съответния лот номер 8 няма дейност и за 1 ст.

През септември 2020 г.  сума в размер на 14 милиона и 280 000 лв. се нарежда към дружество с предмет на дейност строителство на жилищни и нежилищни сгради. Непосредствено след получаването на средствата, 950 000 лв. се превеждат по лични сметки на собствениците с основание дивидент. 

Около 6 милиона лева в разстояние на месец се превеждат към дружества, които отново са контролирани от собствениците на дружеството, получило над 14-те милиона.

В края на август 2020 г. 12 милиона и 54 000 лв.., които са предвидени за лот 8, се превеждат на дружество, което е превело 8 милиона и 450 000 лв. към лична сметка на физическо лице с основание договор.

Няколко месеца след това дружеството прекратява дейността си, преобразува се в друго. През декември се превеждат 30 милиона лева за закупуване на дружество.

Получена е информация, че лицата, получили суми по личните си сметки с основание дивидент и договор, пренареждат средствата по сметки в ОАЕ. Собствениците на част от дружествата, получили средства от лот 8, са идентични“, разкри Бойко Рашков.

АПИ е превела на държавното дружество „Автомагистрали“  близо 670 млн. лв. за изграждане на единия от лотовете на основание договор по инхаус процедура. Авансовото плащане е 84 милиона и 108 000 лв. Тя е към търговско дружество по сключен договор за наем на механизация и доставка на материали.

„Прави впечатление, че няма договор за строителство. Всичко е наеми. След като само доставяме стоки и материали, а не сключваме договори за строителство, кой утре би поел гаранции за качество“, запита Рашков.

От своя страна дружеството е пренасочило значителна част от тази сума към банкова сметка на друго търговско дружество.

„Придобита е оперативна информация, че дружествата са свързани с едно и също лице. Впоследствие съответното дружество нарежда суми към 5 други дружества, регистрирани на лица с нисък социален статус.

Едно от дружествата е получило сума в размер на близо 12 млн. лв., които впоследствие са изтеглени на каса от упълномощено физическо лице. Към друго от дружествата е извършен превод от малко над 10 млн. лв, които са изтеглени на каса от упълномощено лице.

На други дружества е преведена сума от 13 милиона лева, които впоследствие са изтеглени на каса от пълномощник на дружеството. Към четвърто са преведени 19 милиона лв., които също са изтеглени на каса от упълномощено лице. Към пето дружество са преведени над 1 милион лева и изтеглени също на каса от упълномощено лице.

Придобита е информация, че търговско дружество, сключило договор за инхаус процедури с „Автомагистрали“  ЕАД през юни 2021 г., е извършило превод на 14 милиона и 700 000 лв. под формата на заем на друго търговско дружество, създадено малко преди превода.

Дружеството от своя страна изгражда луксозно вилно селище. Двете дружества са тясно свързани с едно и също лице“, разкри още вътрешният министър.

Вътрешният министър подчерта, че това не се е случило по време на сегашното правителство.

На въпрос дали Гроздан Караджов от ИТН има връзка с тези схеми, Рашков заяви: „Не мога да твърдя, че има подобна връзка. Би било твърде силно.

Нямаме такива данни към настоящия момент. Но мога с голяма степен на убеденост да кажа, че начинът, по който се подготвя разходването на тези огромни бюджетни средства за магистралите, не предвижда абсолютно никакви гаранции, че тази схема няма да се повтори и вместо пътища и магистрали, да се изграждат подобни луксозни вилни селища и имоти в София“.  

Някои народни представители се оказали абсолютно неподготвени по материята, по която се опитват да вземат отношение. Това заяви още вътрешният министър Бойко Рашков, отчитайки работата и реформите в МВР, пише Блиц.

"Това, което съобщиха колегите, е в пълно противоречие и напълно опровергава необективните, злонамерени критики и оценки към МВР.

Министерството, в частност министърът, политическото ръководство, виждате ли -  не се било справяло с реформите в МВР.

Какво показва това - че тези хора са в парламента, една част от тях, повече от година, или една година - те просто не знаят за какво са в НС, след като те не познават работата на отделните ведомства, които всеки петък контролират”, посочи министърът. 

"Както виждате, реформи в МВР са предприети, извършват се и някои от тях са завършени. На фона на твърденията, че реформи в МВР не се извършвали, защото министърът нямал смелостта да извърши реформите.

Друг е въпросът, че реформи не се извършват за ден, седмица или за месец, след като 20 години нито един ръководител в МВР не се е замислял за структурата на това министерство, дали отговаря на съвременните условия.

Диспропорциите, които са натрупани във времето, са толкова крещящи, че не можем да ги отминем с бездействие, както се е правело досега”. 

"Правителството и ръководството на МВР – което беше формирано през декември – станахме свидетели на разнопосочни изказвания.

Вероятно ще наблюдаваме такива и през следващите дни. Онези битки, които се развиват в чисто политическата сфера се отразяват на всички министерства и в частност и на МВР.

Дават се най-често произволни оценки, издаващи непознаване на работата на МВР и оценки, обслужващи единствено политическите тези, които се застъпват от една или друга политическа партия", подчерта Рашков.  


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички