Рашидов с новина от Турция, голям жест към България

Председателят на Народното събрание се срещна с Мевлют Чавушоглу

Рашидов с новина от Турция, голям жест към България | StandartNews.com

Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов съобщи пред журналисти, че Турция ще построи паметник на убития български граничар Петър Бъчваров. Той уточни, че това му е казал на срещата им днес в Анкара турският външен министър Мевлют Чавушоглу, съобщиха от НС.

"Неприятният инцидент на българо-турската граница, при който загина един полицай, не е политика, а злополука", подчерта председателят на парламента. По думите му турският външен министър е предложил да направят на границата паметник на българския граничар.

На разговора Мевлют Чавушоглу е потвърдил, че България винаги е била добър посредник между Европа и Турция. Вежди Рашидов отбеляза, че по отношение на миграцията би било хубаво ние да сме домакин на международна среща на високо равнище и Европа, Турция и България заедно да решават проблемите с тази граница.

"Ако до днес нямаме наплив, хубаво е всички да седнем на масата и да решим проблемите, които и България, и Турция, и Европа имат", подчерта той. "Двустранните отношения между нашите страни са добри, дипломацията между България и Турция е активна", посочи Вежди Рашидов.

Председателят на парламента припомни, че президентът Румен Радев е дал дума да бъде увеличен капацитетът на ГКПП, защото това освен за двустранния обмен има значение и за търговията, транспорта и бизнеса на ЕС с всички държави от региона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай