Петък,

Радостин Василев с още скандални факти за Зимния дворец

От: СТАНДАРТ -
518
Радостин Василев с още скандални факти за Зимния дворец
A
A
A

Търговските дружества, които управляват най-големите спортни обекти, са ръководени по престъпен начин. Това заяви министърът на младежта и спорта Радостин Василев в интервю за Нова тв.

ВИЖ ОЩЕ: Радостин Василев с разкрития за престъпни схеми в спорта

Министерството на младежта и спорта ще подаде сигнал за състоянието, в което се намира Зимният дворец на спорта. То е опасно за децата, които тренират там и трябва да се търси наказателна отговорност на виновниците, категоричен бе Василев.

Той съобщи, че ще извади количествено-стойностната сметка на ремонта, който е извършен през 2018 и 2019 г. в Зимния дворец. Ще бъде проверено какво е ремонтирано, как е ремонтирано и в какво състояние е в момента.

Според мен не се вижда ремонт за 600 000 лв., камо ли за 6 млн. лв., но аз не съм експерт в оценка на подобни дейности. Има органи, които ще го направят. За мен, ако по този начин ремонтираш база, е най-малкото нецелесъобразно, заяви Василев.

За сегашното състояние на Зимния дворец на спорта бях информиран от новото ръководство на търговското дружество “Академика 2011” ЕАД, чийто принципал е Министерството на младежта и спорта. За три месеца нямах нито един сигнал от ръководствата на “Национална спортна база”, “Академика 2011” и “Сердика спортни имоти”. Нямах дори комуникация с тези дружества. Те са управлявани по престъпен начин от хора, на които трябва да се търси наказателна отговорност. Това нещо е безспорно, разкри спортният министър.     

Той гарантира, че ще бъдат разгледани всички договори за наем на помещенията в Зимния дворец на спорта. "Ние нямахме достъп до тях и се наложи да търсим ключар, за да ги отключи. От новото ръководство на “Академика 2011” разбрах, че са освободени на пожар от наемателите. Тепърва ще анализираме как наемателят е напуснал, при какви условия се е стопанисвал обектът, какви ангажименти е имал по поддръжката му. По предварителна информация договорите за наем не са били източник на доходи за търговското дружество, а най-вероятно за някой определен човек, но не и за държавата", заяви още Радостин Василев.

Категоричен съм, че София има нужда от втори център за зимни спортове. Проблемът със Зимния дворец на спорта е, че той е единственото съоръжение от такъв мащаб, което е дом на хокей, кънки и другите зимни спортове на лед. Един ремонт тук ще отнеме години. Ако го затворим, тези спортове приключват. Необходим е зимен център за спорт. Това е категорично. Пари се оказва, че в държавата има, когато те се харчат законосъобразно и целесъобразно, каза министърът. И се ангажира догодина в бюджета да се предвидят средства за зимните спортове, ако е възможно и трябва да е възможно.

За тази година сме планирали вече два големи инфраструктурни проекта в спорта, съобщи Василев.

Спортният министър коментира и политическа обстановка в страната: "Правителството ни е постапокалиптично на едно управление, което е довело България, а не само Зимния дворец, до това, което видяхме. За 4 месеца 4 различни формации, които имат коренно различни политически възгледи се сблъскват с много сериозни кризи. Ако министрите и коалиционните партньори не осъзнаят, че общественият интерес трябва да се поставя преди личния, че това, от което обществото има най-голяма нужда, всъщност е далеч от темите, които Народното събрание обсъжда, че трябва много спешно да направим мерки, свързани със законодателни инициативи от значение за хората, губим доверието на хората.".

"Работя много добре с абсолютно всички свои колеги, защото е застанал зад принципни идеи. Не лансирам никакви частни, корпоративни и бизнес интереси. Нямам никакви лични интереси в спорта. Приемам това като кауза и от там имам доверието на премиера, на правителството, парламентарната ми група. С коалиционните партньори работя добре. Дори с опозицията, защото правя всичко възможно да отделя спорта от тези проблеми, с които се сблъскват те в момента, а те са предимно личностни и проблеми от дребен характер.От нищо не се страхувам. Това се вижда от начина, по който управлявам ММС. Притеснявам се, че ако има продължаващ негативен тренд в доверието към правителството, много по-трудно ще обясняваме на обществото какви реформи правим. Смятам, че голям проблем на част от изпълнителната власт в момента е, че не могат правилно да изкомуникират положителните неща, които правят и остават неразбрани. За разлика от опозицията, която е много опитна в една своя част и която независимо, че е опустошила България буквално и я е довела в това състояние, в момента много умело показва недъзите, присмива се”, коментира спортният министър.

Радостин Василев сподели личното си мнение по темата Украйна. "От войната там бягат много хора, но моето лично мнение е, че българската гостоприемност не трябва да прескача границата и да става меркантилност, инфантилност. Помощта е едно, намесата ни във военни конфликти, независимо, че сме член на едната от организациите, без някой да иска от нас подобно нещо и без да е активирана една клауза в договора с НАТО, е съвсем друго. Моята позиция е, че ние трябва да защитаваме българския национален интерес и да не ходим, където не ни е мястото", заяви министърът.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички