Радостин Василев с нова версия за изгонването на дипломатите

Той допълни, че не е оптимист за създаването на ново правителство в рамките на този парламент

Радостин Василев с нова версия за изгонването на дипломатите | StandartNews.com

"Правителството е провело закрито оперативно заседание, на което е обсъден въпросът с експулсирането на 70 руски дипломати от страната ни." Това съобщи пред журналисти в Министерския съвет министърът на младежта и спорта в оставка Радостин Василев.

„Беше в закрито заседание разглеждан въпросът, за съжаление аз не мога да разкривам детайли. Този факт е обществено известен“, посочи Василев, цитира БТА. 

„За да се вземе такова решение, първо трябва да има доклади на службите, с които аз не съм запознат. Това е решение, което е било в процедура, то не е еднолично или едностранно. По-скоро трябва да бъде попитан премиерът, защото при него докладват всички ръководители на служби в България“, допълни Радостин Василев, без да даде повече подробности какво е обсъждано на заседанието. 

Според него в редиците на БСП има съпротива по темата, тъй като това е свързано с „възгледите на нейния електорат“. Василев коментира още, че не може да прогнозира как това ще се отрази това на отношенията в коалицията.

Той допълни, че не е оптимист за създаването на ново правителство в рамките на този парламент, след гласуването на вота на недоверие към настоящия кабинет с премиер Кирил Петков. 

След днешното заседание министърът на туризма в оставка Христо Проданов, който е от квотата на БСП, потвърди, че като коалиционен партньор левицата не е била уведомена за решението за експулсиране на дипломатите. 

На 28 юни от МВнР съобщиха, че на посланика на Руската федерация в България Елеонора Митрофанова са връчени имената на 70 сътрудници на представителствата на Русия у нас, които следва да напуснат територията на страната до 24:00 ч. на 3 юли 2022 г. По-рано пред деня вчера и премиерът Кирил Петков обяви, че страната ни ще отзове 70 дипломати от посолството на Руската федерация в София. По думите му голяма част от тях са работили за чужди служби и дипломатическата им роля е била само прикритие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай