Сряда,

Радост за хотелите с бежанци. Дават им 7 милиона

От: СТАНДАРТ -
1695
Радост за хотелите с бежанци. Дават им 7 милиона
A
A
A

Властта реши да зарадва хотелиерите на изпроводяк. Следващата седмица близо 7 млн. лева ще получат още 95 юридически лица, извършващи дейности в туристическите обекти, настанили украински бежанци, които до този момент не са получили парите си за април по мярката "40 лева" за хотелиерите. Изплащането на парите ще стане възможно, след като правителството приеме проект на решение на Министерски съвет, внесен от Министерството на туризма, за тази цел. Парите са за втория етап от мярката - от 1 до 30 април, за който средствата не бяха изцяло разплатени. Това съобщи в интервю за БТА заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева.

До този момент е разплатен първият период на настаняване на украинските бежанци в хотелите - от 24 февруари до 31 март, и вторият период - от 1 до 30 април. Финалното разплащане на хотелиерите и на държавните почивни бази ще е през юли.

Георгиева обясни, че забавянето при разплащането е било заради тежкия начин на обработка на техните заявления, голямото несъвпадане на уникалните идентификационни кодове на техните обекти и други неточности, които трябва да бъдат изяснени от проверяващите, преди да се стигне до одобрение за плащане.

С тези 7 млн. лева, които се очаква да бъдат разплатени следващата седмица, държавата общо е изплатила на между 500 и 700 юридически лица, извършващи дейност в туристическите обекти, 77,052 млн. лева с ДДС.

Сега се обработват заявленията за плащане на хотелиерите за периода 1 - 31 май, като в случая работата е повече, защото ще се изплаща дължимото не само на хотелския бизнес, но и на държавните почивни бази, настанили украински бежанци по същата мярка, каза заместник-министърът. Предварителните очаквания са да бъдат разплатени около 82 млн. лева с ДДС през юли (ДДС за хотелиерите е 9 на сто, а за държавните бази - 20 на сто). Периодът, който ще бъде разплатен към държавните бази, е 24 февруари - 31 май, тъй като по решение на МС плащанията на държавните бази стават при разплащане на третия времеви период.

Георгиева напомни, че парите по мярката "40 лева" са от неусвоени евросредства по няколко оперативни програми от изминалия период, като отчетът на тези средства става по правилата на програмите, което по думите на министъра Георгиева допълнително забавя процеса на разплащане. Тя каза, че Министерството на туризма ще сключи договори с няколко оперативни програми за финансиране на мярката "40 лева".


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички