Радев: ЕК потвърди законността на събарянето на постройки в Максуда

Радев: ЕК потвърди законността на събарянето на постройки в Максуда | StandartNews.com

В отговор на въпрос на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев Европейската комисия потвърди законността на събарянето на постройки в Максуда. В отправеното питане се визира изказване на говорителя на ЕК относно събарянето на нерегламентирани постройки на територията на ромската махала в центъра на Варна. „Каква е компетентността на говорителя да коментира действията на българските местни органи, които прилагат закона, и дали политиката на ЕС за ромите предполага неспазването на националното законодателство да остава ненаказано и да се прилагат двойни стандарти спрямо граждани на държави-членки от различни етноси", попита Емил Радев.

В официалния отговор, който българският евродепутат е получил и днес обяви на пресконференция, Европейската комисия на практика потвърждава законността на действията на местните власти. В отговора се отчита, че предприетите мерки са основателни, когато компетентната държава-членка действа въз основа на съдебен акт и влязло в сила административно решение, каквото има в случая с Максуда. Европейската комисия същевременно напомня, че националните договори и Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи засягат всички европейски граждани, независимо от етническия им произход.

„Въпреки четирите опита да се спре предварителното изпълнение на събарянето в Максуда, Европейският съд по правата на човека прие, че действията на община Варна и на районната администрация са напълно законосъобразни. Някои политически сили, които разчитат на ромски гласове на изборите, както и правозащитни организации се заиграват с етническата карта, но е недопустимо да се спекулира с европейските институции, когато се спазва законът", категоричен бе Емил Радев.

„Миналата година съборихме около 40 постройки, а тази година – около 50. 46 от тях са буквално в дерето на Максуда. Имаме готови 147 преписки за незаконни постройки, предстои връчване на констативни актове. Процедурата отнема доста време, защото се опитваме стриктно да спазваме всички законови изисквания, но доказахме, че имаме волята да се борим с нерегламентираното строителство, уточни Христо Христов в качеството си на кмет на района през изминалия мандат. Като кандидат на ГЕРБ за кмет на район Младост той увери, че ще продължи безкомпромисно да прилага закона в Максуда. „Не ни е лесно, защото явно има хора, които си вадят хляба, подкрепяйки незаконосъобразните действия", посочи Христо Христов. Той припомни, че проблемите не са от 2 или 5 години, а се трупат от десетилетия. „Когато встъпих в длъжност в район Младост преди 4 години нямаше такива преписки. Даже предшествениците ми, които отново са кандидати за кметове, са издавали напълно незаконосъобразни служебни бележки за настаняване на представители на ромския етнос в общински къщи и на празни места на територията на Максуда. Районният кмет няма право да настанява граждани в сгради, които не са на негово разпореждане и дори са опасни", припомни Христов.
Той повдигна и друг сериозен проблем, възникнал в следствие на работата на предишната районна администрация – регистрацията на голям брой хора на един адрес. „Нормално ли е на 40 кв. метра да се водят 166 души?! Защо са го допуснали?!", попита риторично кандидатът на ГЕРБ за районен кмет. По думите му, правните възможности за това са били прекратени с влязла в сила законова промяна от 14 март 2011 г., но и в момента в съборени постройки се водят регистрирани по 15-20 души. „Провел съм разговори с народни представители за промени в закона, тъй като в момента дерегистрацията на тези хора зависи само от тяхното доброволно желание", поясни Христо Христов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай