Радев звъни на Рюте. Остри думи

Държавният глава гневен

Радев звъни на Рюте. Остри думи | StandartNews.com

Остър телефонен разговор проведе президентът Румен Радев с премиера на Нидерландия Марк Рюте. Причината е отказът на Амстердам да приеме влизането на България в Шенген.

Оставянето на България извън Шенген не е в интерес на Европейския съюз (ЕС) и не допринася за общите усилия за справяне с предизвикателства пред сигурността и тежката икономическа криза в Европа, заяви Радев на Рюте, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

По време на разговора държавният глава припомни, че Европейската комисия (ЕК) многократно е потвърдила готовността на България да се присъедини към Шенген и страната ни очаква подкрепа от всички свои партньори в ЕС.

България очаква институциите на ЕС и страните членки да се ръководят от установените критерии за членство в Шенген, а не от други съображения, заяви президентът.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен изрази подкрепата си за присъединяването на България към Шенген в телефонен разговор с президента Румен Радев, съобщиха на 25 ноември от прессекретариата на държавния глава. Свързаността е от ключово значение в условията на криза и прекъснати или силно затруднени вериги на доставки, затова улесняването на комуникацията между страните членки от Европейския съюз в Югоизточна Европа чрез разширяването на Шенгенското пространство следва да бъде приоритет, подчерта президентът.

Решението за присъединяване на България към Шенген ще бъде взето на 8 декември от Съвета на Европейския съюз по правосъдие и вътрешни работи.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай