Неделя,

Радев: Властта обезсмисля машинния вот

От: СТАНДАРТ -
A
A
A

Поправките в Избирателния кодекс, които позволяват вот и с машини, и с хартиени бюлетини, на практика обезсмислят машинното гласуване. Това обяви президентът Румен Радев в извънредно обръщение към нацията. С него той обяви, че налага вето върху част от разпоредбите.

Те целят служебната победа на управляващите в предстоящите избори, каза Радев. Отстъпва се от ясни законови положения и се създават предпоставки за съмнения в честността на изборите, допълни той.


Изборите са фундаментът на всяка демокрация и от тяхната честност и прозрачност зависи как ще продължаваме напред, каза Радев. И, акцентирайки върху продължаващите протести, провокирани от вдигнатия му юмрук, атакува кабинета: "Отказът на властта да чуе гласа на гражданството продължава агонията.
Кабинетът не управлява, а търси избягването на отговорност".

Радев заговори за посегателството върху изборния кодекс и поиска гласуването у нас да бъде само машинно.

Законодателят лишава ЦИК от възможността да определи изпълнител на обработката на данните от гласуването, като изцяло вменява тези дейности на "Информационно обслужване" АД.

Всички тези промени имат ясната цел да гарантират служебната победа на управляващите в предстоящите избори, категоричен е президентът.

Не мога да подмина и да не обърна внимание върху факта, че промените на толкова важни правила без реален дебат по същество, са сигнал за непредсказуемост на държавната власт и отблъскват гражданите от урните, заяви в края на обръщението си Радев.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички