Радев сряза македонски журналист, каза какво очаква от Скопие

Същинските преговори за членство на РСМ съгласно преговорната рамка не са започнали

Радев сряза македонски журналист, каза какво очаква от Скопие | StandartNews.com

Разговорите между България и Република Северна Македония (РСМ) на политическо ниво се провеждат в една нормална атмосфера на взаимно уважение, на приятелство. Изключително важно е да се разбере вътре в РСМ, че изпълнението на двустранно поетите ангажименти трябва да върви възможно най-скоро - това е гаранцията за ускоряване на европейската интеграция на РСМ. Това каза президентът Румен Радев в отговор на въпрос на журналист от РСМ след като гласува на предсрочните парламентарни избори.

Вчера в София президентите Радев и Стево Пендаровски проведоха двустранна среща, а също и тристранна с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен в рамките на церемонията в София по официалното въвеждане в търговска експлоатация на интерконектора с Гърция.

Президентът Радев отново напомни, че същинските преговори за членство на РСМ съгласно преговорната рамка не са започнали, те ще започнат едва когато РСМ впише българите в своята конституция. Това трябва да е много ясно, тогава започват преговорите за членство, добави президентът. Радев каза още, че двете страни трябва да решат всички въпроси, отлагани от много години. Разговорът за общата ни история с РСМ е неизбежен и аз очаквам държавниците в нашата приятелска страна да проявят политическа мъдрост и да градят европейското бъдеще на РСМ, освободено от идеологемите на миналото, каза президентът Радев.

Президентът Радев каза още, че страната ни, която е основен износител на електроенергия в региона, има готовност да увеличи износа си за РСМ. Това може да стане в съответствие с нормите на европейския енергиен пазар и българското законодателство и интересите на българските граждани и бизнес, посочи Радев. Той отбеляза също, че и с президента Стево Пендаровски, и с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен са обсъдили възможностите ЕС да подкрепи финансово РСМ, така че да се избегне евентуална ликвидна криза през предстоящата зима по отношение на снабдяването с електричество на РСМ. Надявам се да има прогрес в тази насока, зависи от решенията на европейските институции и РСМ да направи съответните заявки, за които ние помагаме, каза Румен Радев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай