Радев с първи думи за руските дипломати, какво каза на Петков

Президентът е в Мадрид на срещата на върха в НАТО

Радев с първи думи за руските дипломати, какво каза на Петков | StandartNews.com

„Надявам се министър-председателят в оставка да е взел решението за изгонването на руските дипломати от България на базата на солидна и достоверна информация, и да го е обмислил добре и като мащаби, и като последствия“.

Това коментира в Мадрид президентът Румен Радев преди срещата на върха в НАТО. Той уточни, че не може да дискутира този въпрос, защото не разполага с необходимата информация.

По думите на президента срещата на върха на НАТО започва в ключов момент при радикална промяна на стратегическата среда за сигурност в резултат на руската агресия в Украйна и засилена конкуренция между основните стратегически играчи на глобалната сцена.

"На тази среща предстои да приемем новата стратегическа концепция на НАТО, която ще определи заплахите и рисковете пред сигурността и новите политически и военни задачи пред Алианса. Новата среда за сигурност изисква и нови подходи и решения, които да гарантират, че войната в Украйна няма да увеличи своя териториален обхват", заяви Радев.

"След десетилетия на фокусиране върху борбата с тероризма и укрепването на мира далеч от нашия регион, Алиансът се връща към своята същинска мисия – да бъде гарант на суверенитета, сигурността и териториалната цялост на членовете, а също така това означава повишена отговорност и единство, които ще демонстрираме на тази среща", каза още президентът.

България активно участва в дискусиите по новата стратегическа концепция, свързана най-вече със създаването на нови адекватни отбранителни способности, повишаване на логистичния капацитет на енергийната и транспортна свързаност с умело и ефективно използване на общите фондове на НАТО.

Радев припомни, че през 2019 г. Българи беше сред инициаторите за създаване на ускорители за иновации в отбраната и на фонда за иновации в НАТО. Това също ще бъде сред основните акценти на срещата днес.

„За нас е от стратегическо значение не само да внедряваме водещи технологични решения в изграждането на собствен отбранителен капацитет, но и да интегрираме нашата отбранителна индустрия и наука във водещите технологични и производствени проекти на НАТО“, каза президентът, предаде bTV.

България очаква да се разгледат и въпросите за преодоляване на вторичните ефекти от войната в Украйна, като глобалната заплаха за продоволствената сигурност и произтичащите от това нови мигрантски вълни.

„С интерес очакваме и най-сетне поканата към Швеция и Финландия към присъединяване към Алианса“, допълни Румен Радев.

Що се отнася до укрепването на източния фланг предстои да се вземат важни решения за дългосрочната адаптация на отбранителния издържащ потенциал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай