Радев с ключови думи за Турция. Новите проекти

Турция е най-големият търговски и икономически партньор на България, извън Европейския съюз

Радев с ключови думи за Турция. Новите проекти | StandartNews.com

"Турция е най-големият търговски и икономически партньор на България, извън Европейския съюз. В днешната сложна геополитическа обстановка, ролята на Турция осезаемо нараства". Това заяви президентът Румен Радев, който е на посещение в Турция за церемонията по стъпване в длъжност на президента Ердоган.

ВИЖ ОЩЕ: Карадайъ ще присъства на клетвата на Ердоган

"Заедно с президента Ердоган успяхме да постигнем осезаем напредък във важни области в нашите двустранни отношения", изтъкна Радев.

ВИЖ ОЩЕ: Радев тегли чертата. Съдбата на новия кабинет

"Страната ни сключва споразумение, с което получава достъп до всички турски терминали за втечнен газ при газопреносната мрежа на страната и то за 13 години с резервиран капацитет от милиард и половина куб.м. газ на година", заяви президентът.

Радев съобщи, че с Ердоган са изградили отношения на доверие и приятелство.

"В близките дни трябва да открием разширението на КПП "Капитан Андреево". Предстои подписване на меморандум за втора жп линия между Елхово и Одрин.  Проектира се и отсечка между Лесово и АМ "Марица", за да се раздели огромният поток от тирове и влакове на две. Изграждане на пешеходен мост при Резово също ще бъде изграден. Силно се надявам, че новото правителство ще се възползва от постигнатото и ще довърши започнатото", допълни той.

"България и Турция имат ключово значение за бъдещето на Европа. Пътят е на взаимно сътрудничество при уважение на суверенитета", смята Радев. Президентът допълни, че служебното правителство е разработило ясна концепция за транспортната свързаност със съседните страни.

По отношение на присъствието на Вежди Рашидов в делегацията в Турция, Радев заяви, че той е уважаван в нашата съседка, както като творец, така и политик. "Никога не съм делял хората по политическа принадлежност, работя еднакво с всички", обясни президентът.

Радев коментира и политическата ситуация у нас. "Бъдещият редовен кабинет трябва да следва курса, който ние зададохме, не просто да има увещания и разговори. Няма експертни кабинети. Да, съставен е от експерти, но политическата отговорност ще бъде носена от партиите, които застават зад това правителство. Много скоро ще проличи коя партия каква доминация има в съответните министерства", заяви той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай