Радев попари Плевнелиев. Каза помощта за Украйна

Държавният глава отправи сериозно предупреждение към политиците

Радев попари Плевнелиев. Каза помощта за Украйна | StandartNews.com

Президентът Румен Радев ясно определи каква може да бъде българската помощ за Украйна.

"За разлика от други държави, които са далеч от конфликта, България има огромна историческа диаспора в Украйна, която е в зоната на военни операции. Това изисква внимателно и отговорно отношение", коментира президентът.

ВИЖ ОЩЕ: Радев гневен на Северна Македония. Проговори за избитите българи

България трябва да предостави средства за индивидуална защита - бронежилетки, каски и други пакети за индивидуални защити, категоричен бе държавният глава. Той коментира темата пред журналисти преди да се включи в тържественото отбелязване на празника на район „Оборище“ в столицата.

По думите му България трябва да продължи да помага на всички, които търсят спасение от войната, но според възможностите си.

Според Радев външният министър на Украйна Дмитро Кулеба е изразил удовлетвореност и дълбока признателност от помощта и ролята на страната ни в конфликта.

"Г-н Кулеба многократно изрази благодарност. Не съм чул правителството на САЩ да е назначило бивши министри от свои говорители. Поставих очакванията за възможно най-бърза доставка на самолети F-16.Надяваме се на помощ от страна на САЩ за гарантиране на боеспособността на самолетите", каза Радев.

Радев отхвърли твърденията на президента Росен Плевнелиев, че е отказал среща с военния министър на САЩ и иронизира, че "душевните терзания и мисли на г-н Плевнелиев се разминават с реалността" .

Държавният глава отбеляза, че е провел редица важни и ползотворна разговори с президента Байдън, с Лойд Остин и др. на срещата на върха, на която участва преди време.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай