Радев гневен на Северна Македония. Проговори за избитите българи

Иван Михайлов отказа на Хитлер да въвлече Македония в братоубийствена война с България, припомни президентът

Радев гневен на Северна Македония. Проговори за избитите българи | StandartNews.com

Президентът Румен Радев направи гневен коментар по повод антибългарската кампания в Северна Македония и скандалните изказвания напрезидента Стево Пендаровски, че Иван Михайлов е фашист.

ВИЖ ОЩЕ: Радев попари Плевнелиев. Каза помощта за Украйна

"Ако говорим за фашизъм, трябва да е ясно, че Иван Михайлов отказа на Хитлер да въвлече Македония в братоубийствена война с България. Не Иван Михайлов, а други хора, след установяване на диктатурата в Македония, избиваха десетки хиляди в концлагери само защото решиха да се наричат българи, а не македонци. Това е фашизъм", коментира президентът пред журналисти. Той участва в тържественото отбелязване на празника на район „Оборище“ в столицата. 

В Северна Македония се вихри една антибългарска идеология, която съзнателно подбива пътя им към ЕС. Опитът на политиците им да градят идентичност на базата на фалшификациите на комунистическия интернационал са срещу интересите на гражданите на РСМ, които желаят членство в ЕС, заяви още Румен Радев.

България трябва да продължи да помага на всички хора, които търсят спасение от войната. Ще продължим да помагаме в рамките на своите възможности, каза Радев по повод войната в Украйна. И предупреди: "Нека да е ясно, че България има огромна историческа диаспора. Имаме сънародници, които са в зоните на военните операции. Това изисква внимателно отношение и България трябва да достави средства за индивидуална защита - бронежилетки, каски и други пакети за индивидуални защити".

"Г-н Кулеба многократно изрази благодарност. Не съм чул правителството на САЩ да е назначило бивши министри от свои говорители. Поставих очакванията за възможно най-бърза доставка на самолети F-16.Надяваме се на помощ от страна на САЩ за гарантиране на боеспособността на самолетите", завърши Радев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай