Радев планира нови консултации с партиите

„Ще преценя кога и на кого да връча евентуален трети мандат когато чуя идеите"

Радев планира нови консултации с партиите | StandartNews.com

Президентът Румен Радев обяви, че планира да направи отново консултации с политическите сили.

„Ще преценя кога и на кого да връча евентуален трети мандат когато чуя идеите на партиите за съставяне на правителство“, коментира той.

„Опитът да се сформира правителство на малцинството, без коалиция, без широка парламентарна подкрепа“,обяви Радев.

„Явно ни е трудно, нека вървим по-бързо към изпитаните модели на парламентарна демокрация”, обясни президентът. 

Той настоя, че не иска да говори за нови избори преди да са се изчерпали всички опции за съставяне на редовно правителство с широка парламентарна подкрепа.

„Дали изборите ще бъдат 2 в 1 - мисля, че това е срещу философията на българския конституционен модел”, каза Радев.

А относно актуализацията на бюджета държавният глава отсече, че политиците не могат да се отнасят по безотговорен начин към българските граждани.

„Има важни въпроси, които изискват актуализацията на бюджета, не може да оставят хората в наближаваща пандемична криза без финансова и социална подкрепа, така че аз очаквам отговорност от политическите партии относно актуализацията на бюджета“, каза Радев.

„Искам да видя ясен ангажимент от парламента и от това ще се проличи кой сее хаос“, посочи той.

Радев, който беше на инспекция на границата с Турция, обяви, че рискът от засилена мигрантска вълна е огромен заради обстановката в Афганистан.

„Трябва да работим по-активно и с нашите европейска партньори за разработване на оперативен план за действие при засилен натиск на сухопътната граница на ЕС – България и Гърция, както и засилен диалог с Турция.

Президентът  коментира, че ограниченията на границата на много места е компрометирана, системата на наблюдение трябва да бъде обновена.

Според него трябва да се осигурят достатъчно средства на гранична полиция и на областните управители за поддръжката на съоръженията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай