Радев отключи страха от избори

Президентско хрумване отприщи екзотични идеи и коалиции

Радев отключи страха от избори | StandartNews.com
  • Докато народът мисли за здравето си - политиците се кахърят за оцеляването   
  • Президентско хрумване отприщи екзотични идеи и коалиции

Всеки страх е толкова голям, колкото му позволиш. Дали заради черните ковид статистики, отънелия джоб, мразовитото време, мръсния въздух и магнитните бури, или заради прословутата плашливост българска, но в последните дни страховете станаха великански. Народът трепереше да не загуби здравето и работата си, политиците - за оцеляването си. Ужасът им бе катализиран от бодряшкото президентско изказване, че парламентарните избори ще са в първата възможна по закон дата за редовен вот - 28 март. И докато редовият гражданин с тревога четеше променя ли ваксината ДНК-то му, кога ще дойде, как ще я получи и правилно ли е поставен хладилникът за нея в Бургас, основните политически играчи започнаха да се тормозят как ще агитират в преспите и ще им стигне ли времето за коалиционен пазарлък.
Изобщо - шаш и паника, както казват хъшлаците на улицата.

Радев сложи масло в тигана на партийните страсти
От страх да не го обвинят, че бави изборите, бе първата реакция. Тества мнението - и на партиите, и на улицата, гласеше вторият прочит на бързо обявения вот. Има таен план за овладяване на властта, бе третата хипотеза. Не, всъщност подарява нов мандат на Борисов, сложи точка четвъртата. Политолозите вкупом лансираха идеята за избори в два дни - заради пандемията. Като в Чехия, близката Северна Македония и още по-близката Канада. Спецът проф. Михаил Константинов пък се съсредоточи върху здравния въпрос заразяват ли машините за вота с ковид заради масовото пипане на тъч скрина им. Или просто няма да ги има - заради липсата на време за обществена поръчка и доставка.  Според последния вариант, от 13 октомври 2020 г., на най-променяния закон у нас - Изборния кодекс, парламентарният вот се насрочва от президента 60 дни преди деня на гласуването /чл.4, ал.1/. И се провежда в един неработен ден за цялата страна ден /чл. 5/. Това означава, че президентът има предостатъчно време до 27 януари 2021 г., когато трябва да е издал указа за парламентарните избори. А ако тогава пандемията не е отхлабила примката, да преаргументира друга дата.

Защо избърза президентът?
Като опитен военен той просто очерта бойното поле и даде възможност на опонентите да разположат силите си в него преди да започнат маньоврите си. Азбучно правило е, че играта води този, който определя правилата. Колкото и малко да са правомощията на държавния ни глава, той е доказал, че се възползва от тях максимално. Заявката на Радев за бързи избори светкавично извади на бял свят и болките, и страховете на партиите, показвайки че не са готови за парламентарен вот, независимо че на практика предизборната кампания започна от лятото. И нейни жертви паднаха както уличните протести, така и конституцията.

ГЕРБ - той е полическият Мангъров
Щo зa тoн e тoвa, чe избoритe "трябва" дa ca нa 28 мaрт, скочи първи от името на ГЕРБ бившият конституционен съдия и именит юрист Георги Марков. Според него избoритe "трябва" дa ca в двумeceчeн cрoк oт изтичaнe мaндaтa нa тoзи пaрлaмeнт, a тoй e нa 26 мaрт. Крайният срок е краят на май. Радев е Мангъров в политиката, коментира Марков и остави внушението, че както опърничавият доктор лекува смъртоносния ковид с чайче и супичка, така и Радев си отмъщава на ГЕРБ с избори в преспите. И то "по време на чума".
Радев вероятно цели само твърдите партийни ядра да отидат на избори, настъпи президента и Веселин Марешки. Лидерът на ВОЛЯ бе категоричен, че датата на вота не бива да е резултат от политически инат, а изборите трябва да са съобразени с епидемиологичната обстановка и да не поставят в риск здравето на хората. "Аз разбирам, че на президента му е голям мерак правителството час по-скоро да си замине, но би трябвало да го интересува да не си замине и нацията покрай неговите мераци", коментира и зам.-председателят на парламента Валери Симеонов, лидер на НФСБ.

Предупреждението от ДПС
И тримата обаче не откриха топлата вода. Дни преди тях и преди Радев изобщо да проговори за вота зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид разумно коментира, че при определянето на датата трябва да се вземе предвид не само ходът на пандемията, но и темповете на ваксиниране. Затова по думите му е по-подходящо изборите да се проведат през май или април. Но за ДПС страх от датата, когато и да е тя, няма. Движението е единствената партия, доказала, че когато и да има вот, тя е винаги готова.

БСП се разкрачи
Противно на очакванията дори БСП се оказа с едно наум за 28 март. Свикнала да подкрепя безрезервно Радев, пиейки с шепи от рейтинга му, Столетницата изведнъж даде заден. И се оказа в странната позиция хем да подкрепя президента, хем да оспорва позицията му. С решение на изпълнителното си бюро "Позитано" 20 обяви, че изборите не трябва да се отлагат, но ще е трудно да се прави кампания по време на пандемия. Затова държавният глава трябва да се съобрази с епидемичната обстановка към датата на издаване на указа си. На този фон Отровното трио, което повече от 153 води улицата по партийни централи и институции, за да крещи избори и оставка, неловко замълча. Проблемите му с протестиращи, които му търсят сметка за едни 100 000 лв. дарения, са наистина сериозни. Някак рязко изчезна и творческият ентусиазъм на политическия беладжия Христо Иванов. Разбираемо - в снега изпълнения по бански трудно се правят.

Политолозите нямат спиране
И докато партиите се оказаха в ступор, политолозите се изпоскараха. Секции на открито и гласуване по пощата предложи социологът Цветозар Томов, без да се задълбочава, че след като пощенският вот предизвика катаклизми в САЩ, у нас може да доведе, ако не до въстание, то до улично меле със сигурност.
Екстравагантните идеи като секциите на открито могат да превърнат парламентарните избори у нас в огромна бутафория, това не бива да бъде допускано, опонира му политологът доц. Стойчо Стойчев. Политиците да отидат в румънското посолство и да почерпят опит как се правят огромни секции с много свободно пространство, препоръча проф. Михаил Константинов. А проф. Антоанета Христова влезе в дълбоката конспирация, че Радев насрочва изборите за 28 март с ясното съзнание, че след тях партиите няма да могат да направят кабинет, той ще насрочи служебен и ще си управлява до 2022 г., спечелвайки междувременно и втория си мандат. Да, зимни избори по време на пандемия са най-рискования за партиите вариант. И не зарази трудната агитация. Борисов ще сложи зимни гуми и вериги на джипката и пак ще обикаля страната. А зарази масовото дистанциране на хората от политиците след ужасната ковид-година. Доказа го точно тази Румъния, която сега всички дават за изборен пример. Там на 6 декември отбелязаха най-ниската избирателна активност от 31 години насам. Като истински бойкот на урните обявиха младите - от 18 до 24 г.

Има ли печеливши от бързия вот  
Че Радев посочи 28 март като част от собствената си игра - спор няма. Ранен вот в преспите наистина гарантира ниска активност и възможност ГЕРБ с лекота да препотвърди статуквото си. Но също така дава шанс и на новите играчи като Слави да използват виртуалната си харизма без да са били на терен.
2020 г. показа, че тенджерата на общественото напрежение клокочи и ако няма промяна, лесно ще изкипи. Всички аргументи, че новите партии няма да имат достатъчно време да се заявят и групират, имат основание.
Но нека сме честни - 60 дни не са сериозно време нито за появата на нов играч, нито за ускорения рейтинг на вече заявилите си. Затова по-интересен е въпросът има ли наистина хипотеза за коалиция ГЕРБ+ - с Патриотите, както знаково подхвърли Красимир Каракачанов. Вицепремиерът, доказал се като синя каска в политиката, не се шегува с такива неща. А подобна "широка" коалиция, особено с различен от Борисов премиер, е вкусна за сегашните управляващи. Хем опаковката е нова, хем съдържанието - старо.
Дали обаче формулата ГЕРБ+ може да повтори успеха на коалицията за евроизборите със СДС, тепърва ще видим. Но веднага възниква въпросът как европейските партньори на Борисов от ЕНП ще гледат оттук нататък на хибридния съюз на десни и националисти.    
Всички пак чакат речта на Доган
Всъщност, след годината, в която всичко се промени, изборите не зависят нито от датата, нито от кампанията, нито от коалициите. А от програмите, които ще сложат на масата. Засега нито бюджетът на управляващите, колкото и да се представя като широко социален, не дава  ясна посока за възстановяване на икономиката, нито алтернативните сметки на социалистите будят доверие, че са финансово издържани. Затова и в натежалия страх в обществото от неизвестната 2021 година, всички отново са вперили поглед в очакване какво ще каже почетния председател Ахмед Доган предновогодишно.
За всеобщо съжаление, всичките му мрачни прогнози от миналия декември, се сбъднаха.     

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай