Радев: ГЕРБ търси служебна победа на изборите (ОБНОВЕНА)

Не е нормално чужди посланици да информират правителството какво се случва у нас, каза президентът

Радев: ГЕРБ търси служебна победа на изборите (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

Това което се случва с изборното законодателство е наистина много тревожно, коментира в Сухиндол президентът Румен Радев. Според него е видно, че управляващите не крият изкушението си да постигнат служебна победа чрез промените в Избирателния кодекс.

Отказът да се спази законът и да се избере нов състав на ЦИК, отказът да се ревизират избирателните списъци, отказът да се премахне вторият протокол от секционните избирателни комисии, отлагането на машинното гласуване, отмяната на дистанционното гласуване, въвеждането на механизма решенията в комисията да се вземат с обикновено мнозинство - всички тези неща уронват демократичността и прозрачността на изборния процес, засипа Радев с критики властта.

Не е нормално българското правителство да научава от чужди посланици какво се случва в България, коментира още президентът по повод двата горещи скандала - преводът на милиони евро от Венецуела към България и опита за отравяне на оръжейния бос Емилиян Гебрев през 2015 г.

Радев съобщи, че вчера е бил запознат от главния прокурор Сотир Цацаров, МВР-шефът Младен Маринов и председателя на ДАНС Димитър Георгиев с фактологията по двата случая. Държавният глава отказа да коментира случая "Гебрев" докато няма яснота по темата.

Според президента случаят е в ресора на изпълнителната власт, където са службите и МВР. Тревожен е всеки един такъв случай, който касае здравето и живота на българските граждани, както и надеждността на нашата банкова система, защото тя е основен критерий за допускането ни до чакалнята на еврозоната, каза той.

Публичните дебати за новоназначените посланици и деленето на посланиците на "наши" и "ваши" уронва престижа, както на посланиците така и на страната, отговори на журналистически въпрос Румен Радев относно посланическите назначения.

Президентът заряза лозите в Сухиндол

Президентът Румен Радев участва в отбелязването на деня на община Сухиндол и празника на лозарите и винопроизводителите, който за 154-ти път жителите на града отбелязват.

Президентът прие почетния караул и се срещна с кмета на града Пламен Чернев.

В приветствието си президентът посочи, че винопроизводството по нашите земи има древна история, много са населените места и регионите в България, които дълбоко са свързали името си с напитката на боговете, но Сухиндол се е превърнал в символ на лозарството и винарството заради трудолюбието на хората, щедрата земя и благоприятния климат.

Президентът припомни за предприемача Марко Вачков, който създава първата на Балканския полуостров лозаро-винарска кооперация в Сухиндол.

Президентът подчерта, че е важно точно на този празник ясно да се заяви, че за развитието на модерно земеделие само ентусиазмът и любовта към земята не стигат. За да се излезе на международния пазар, е нужна законност, прозрачна и предвидима бизнес среда, солидна инфраструктура, модерно образование, подготвени работници, технолози и търговци.

Според президента българската икономика се превръща в заложник на демографията, а демографията е основен проблем на нацията, който може да бъде решен само с общонационални усилия.

Важна част от това усилие е съхраняването на българската идентичност като култура и обичаи. Важно е да бъдат съхранени и автентичните български сортове, какъвто е уникалният български сорт "Гъмза",  характерен за района на Сухиндол, каза още президентът. Той участва в общоградското шествие от центъра на града до местността "Димчански завои", където участва в ритуала по благославяне и зарязване на лозите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай