Радев каза ще свика ли КСНС заради руските дипломати

Президентът е оптимист за съставянето на кабинет в рамките на това НС

Радев каза ще свика ли КСНС заради руските дипломати | StandartNews.com

Президентът няма да свика Консултативен съвет по национална сигурност заради изгонените руски дипломати, както настояха от левицата. Това съобщи Румен Радев.

"Заседание на КСНС не може да отмени взето вече решение на правителството в оставка. Да напомня, че органът, който контролира МС, е българският парламент", уточни държавният глава.

Той уточни, че в президентската институция не е постъпвал доклад от ДАНС за руските дипломати. 

"В президентската институция не е постъпвал доклад на ДАНС по темата на Съвета по сигуронст към МС, където е участвал и представител на президентската институция. Тази тема не фигурира в обявения дневен ред. Тя се повдига вътре, но по нея няма взето решение. Тезата е потвърдена и в отговор на писмо от секретаря на Съвета по сигурност към МС. Това ясно показва, че явно решенията в правителството се вземат по някакъв паралелен механизъм, далеч от институционалния път за вземане на решения", коментира Радев, предава Бъглария Он Еър. 

Той е оптимист за съставянето на кабинет в рамките на това Народно събрание.

"Важно е партиите да се отнесат с цялата отговорност към мандатите, които ще им бъдат връчени, защото вярвам, че потенциалът за съставяне на правителство в този мандат не е изчерпан. Но като не се постигне консенсус, избори преди 15 септември няма да са целесъобразни", смята президентът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай