Вторник,

Радев: Да обърнем времето, да си върнем държавата

От: стандарт -
Радев: Да обърнем времето, да си върнем държавата
A
A
A

 

Президентът направи емоционално слово, в което заяви, че е дошло време да обърнем времето, така че да си върнем държавата, да установим закона, който пази свободата, защото без нея няма достойнство.

Румен Радев присъства на тържествената вечер- заря по повод 184 години от рождението на Васил Левски. Тя се проведе на площада в Карлово в присъствието на министъра на културата Велислав Минеков, бъдещи народни представители, генерали, офицери, сержанти, войници, кметове и общински съветници, както и пред множество събрали се хора от цялата страна.

На днешната дата се ражда Левски, който ще проправи пътя към свободата на всички нас, каза президентът.

Днес портрета на Апостола виси навсякъде, той е месия на националната революция, неин вдъхновител, организатор и мъченик, добави той.

Президентът припомни една от крилатите му мисли: Времето е в нас и ние сме във времето. То нас обръща и ние него обръщаме.

Дълги години времето нас обръщаше. Оцелявахме, приспособявахме се, търпяхме, емигрирахме, приемахме  Левски като герой от историческия епос, каза Радев и добави:

Сега съзряваме, презряхме премирението, българите разбраха, че дела трябват, не думи.

Настана момента ние да обърнем времето. Всеки по силатата си – да си върнем държавата, да установим закона, който пази свободата, без която няма достайънство. Да сбъдваме мечтите си тук, а не да ги гоним зад граница. В нашите сили е да сбъднем това, което иска всеки човек - да живее почтено и свободно, каза Радев като припомни писмото на Васил Левски до Каравелов.

Румен Радев отправи силни послания на честването на Левски в Карлово

 

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов също обяви какво означава Левски за българите.

Той заяви, че разказът за Васил Левски го има при всяко поколение, нашите предци са се прекланяли пред неговата личност и са търсили опора в идеалите му.

Днес този разговор за Левски трябва да го продължим като разговор за България, каза кметът.

За 30 години не успяхме да го довършим. Но той не може да се проведе само в пленарна зала,

партийната дреха му е тясна, форматът на големите градове не е достатъчен, социалните мрежи не могат да го обхванат, заяви градоначалникът.

Според него трябва да намерим сили, защото паметта на Левски го изисква. Ние трябва да завършим този разговор, защото от него ще произлязат целите и големите идеи за България, за които си заслужава да направим и усилия, и лишения.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички