Работата по Изборния кодекс минава в същинската си фаза

Работата по Изборния кодекс минава в същинската си фаза | StandartNews.com

София. Работата по Изборния кодекс минава в същинската си фаза, след като временната комисия по изработването му приключи работата си и сега на ход са парламентарните групи на четирите партии в Народното събрание.

Депутатите приеха без дебати доклада на Временната комисия за изработване на проект на нов Изборен кодекс. Документът беше представен от председателя на комисията Мая Манолова.

Проектът беше изготвен съвместно с редица граждански организации и представители на Централната избирателна комисия.

Предстои парламентарните партии да подготвят своите предложения по проекта, който най-вероятно ще претърпи известни промени от сегашния си вид. Манолова обяви, че се надява кодексът да бъде приет до края на годината.

„Смятам, че спекулациите, че няма проект, а има просто набор от предложения, трябва да спрат. В него бяха включени и една огромна част от предложенията на гражданските организации", коментира Мая Манолова.

Работата на временната комисия за нов Изборен кодекс приключи още в средата на октомври и предостави на всички парламентарни групи изготвения проект. Те от своя страна трябва да го използват като основа за законодателна инициатива, на каквато въпросната временна комисия няма право.

Проектът предлага преференциален вот, който обаче да не е задължителен.

Предвижда и машинно гласуване, но като пилотен проект успоредно с досегашния начин на участие в изборите от страна на избирателите. Ще се засили и контрола при отпечатването на бюлетините.

Ще може да се гласува освен със знак "Х" и с "V".

Предлага се и изцяло нов начин на конституиране на ЦИК. Нейният състав се предвижда да бъде намален и да се избира от парламента след публично изслушване. Освен това към ЦИК да има и Обществен съвет, предлага още комисията.

Предвижда се още намаляване на депозитите за участие в изборите – за партии да стане 2 500 лева, за коалиции – 5 000 лева, а за инициативни комитети – 100 лева. Проектът предвижда право да участват в местни и президентски избори да имат и хора с двойно гражданство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай