Първанов: Не съм си и помислял за служебен кабинет

Надявам се да не се стигне до политическа криза, каза президентът в периода 2002-2012 г.

Първанов: Не съм си и помислял за служебен кабинет | StandartNews.com

Надявам се да не се стигне до политическа криза, защото това ще ни дойде прекалено много в икономическа и Ковид-криза. Това каза президентът в периода 2002-2012 г. и основател на партия АБВ Георги Първанов на премиерата на авторската му книга „Пътуване към паметта. Разкази за политиката“.

„Към момента няма политическа криза. Все още сме в режим на структуриране на институциите, в частност парламента, който след това трябва евентуално да излъчи и правителство. Надявам се да не се стигне до политическа криза, защото това в коронакризата, икономическата такава, това ще ни дойде прекалено много“, коментира Първанов.

Президентът трябва да е коректив, но има моменти, в които трябва да прояви конструктивност и градивност, каза Първанов, който е историк.

"Има много моменти, в които президентът трябва да бъде коректив - социален, политически, но има и моменти, в които той трябва да прояви конструктивност и градивност, както е било по мое време. Работил съм с три правителства за два мандата, но не съм си и помислял да пробвам да вървя към служебно правителство. Имал съм във вътрешния си джоб списък на служебен кабинет, но не си позволих. Напротив, бях един от онези, които градяха, стабилизираха изпълнителната власт, дори споделяха непопулярни мерки на правителството. Мисля, че тези две роли трябва да се съчетават - коректив и конструктивна опора на кабинета.", каза Георги Първанов пред журналисти.

Първанов похвали президента Румен Радев, че е форсирал политическите консултации в рамките на един ден, както постъпил и самият той през 2005 г. Трябва да се предостави мандат на първата политическа сила, оттам-нататък всичко е в ръцете на лидерите, смята президентът Първанов. "Ако има разум, ще се получат нещата. Ако не, ще "трябва" да се довършват политическите битки, те се пренасят в парламента и в крайна сметка ще мерят мускули кой е по-най-, а това не е добър вариант за България", предупреди Първанов.

Той каза, че във всяка глава от неговата книга има уроци за днешните политици, стига те да учеят да ги разчетат.

„Във всяка глава от книгата ми има уроци, стига новите лица на парламента да ги намерят, да ги открият и да ги възприемат. Например, темата за формирането на правителството. Аз съм съпричастен към формирането на Тройната коалиция. Не съм го отричал никога. В главата, посветена на този проблем се казва как политиката минус по минус прави плюс, както и в математиката. Тогава имаше много противоречия, изборите се пренесоха вътре в пленарните заседания, но в крайна сметка стъпка по стъпка с разум и такт успяхме да преодолеем различията и формирахме една коалиция, която изкара мандата. Добра или лоша, това е втори въпрос“, заяви Първанов и посочи, че е давал своите критични оценки. „Можем след това да критикуваме и новото правителство, надявам се да има такова. По-добре е с правителство, отколкото да се форсира позицията и политиката към нови избори“, каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай